Gerritschinkel.nl Columns & meer

5apr/170

The days of Young Petty Davis – Helge

Film- en theatercomponist Helge Slikker is geboren op 15 december 1977 in Utrecht. In 2000 studeert hij af aan de kleinkunstacademie Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Na zijn afstuderen gaat hij componeren voor o.a. de Toneelmakerij, Toneelgroep Oostpool en Matzer Theaterproducties. In 2012 wint hij een Gouden Kalf in de categorie beste muziek voor de film Kauwboy. Slikker is ook zanger, gitarist en pianist van de Utrechtse band Storybox. Hij was ook actief in Happy Camper, het muziekcollectief rond toetsenist Job Roggeveen en samen met zangeres Marlijn Weerdenburg vormt hij het muzikale duo Miss Molly & Me.

Op 14 april verschijnt The days of Young Petty Davis, het eerste soloalbum van Helge Slikker. Op dit album gaat Slikker terug naar de tijd dat hij als kind luisterde naar de muziek die zijn ouders draaiden. Helge Slikker wordt op het album bijgestaan door een uitstekende band bestaande uit Dave Menkehorst (drums), Sebas van Olst (bas), Hans Verweij (piano), Maarten van Damme (elektrische gitaar) en de blazers Alban Sarens, Jo Hemans en Bert Boeren.

De eerste twee nummers van het album, het dromerige folky Where the heart belongs en Won’t be here long zijn mooi ingetogen gezongen rustige songs. In Son on the go, ook op single uitgebracht, gaat het tempo omhoog en komen de blazers er bij. Mooi pianotonen openen The prize waarna de blazers weer heerlijk aanwezig zijn. Steviger gaat het er aan toe in Blues in the sun, uitstekende zang, en een uitstekende band. De stem van Helge doet me trouwens sterk denken aan die van de Vlaamse zanger Jasper Steverlinck. No more is een mooie ballad met prachtige ‘slepende’ blazers. De invloeden van Miles Davis zijn hier duidelijk hoorbaar. Fantastisch nummer! De invloeden van Davis zijn ook hoorbaar in de ballad The very last round met mooi pianospel en de blazers. Dat ook Tom Petty tot de favorieten van Helge Slikker behoort wordt in The other side duidelijk met een mooi slotakkoord van de blazers. I wanna believe begint een beetje psychedelisch, daarna de ingetogen zang en de subtiele begeleiding en uiteindelijk gaat de band er vol op. Jammer dat het zo abrupt eindigt. Het uptempo Beautiful night, met uitbundige (samen)zang roept herinneringen op aan Neil Young. Het slotnummer Don’t wait up dat met verstilde pianoklanken begint is een lekker in het gehoor liggend melodieus nummer.

Conclusie: Op The days of Young Petty Davis zijn, zoals de titel al aangeeft, invloeden van o.a. Neil Young, Tom Petty en Miles Davis duidelijk hoorbaar. Helge Slikker is een uitstekende zanger en hij heeft een uitstekende band om zich heen verzameld. Het eerste soloalbum van Helge is een heel mooi album met elf prachtige melodieuze tijdloze songs.

Tracks:

 1. Where the heart belongs
 2. Won’t be here long
 3. Son on the go
 4. The prize
 5. Blues in the sun
 6. No more
 7. The very last round
 8. The other side
 9. I wanna believe
 10. Beautiful night
 11. Don’t wait up

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.