Gerritschinkel.nl Columns & meer

3apr/170

Volksfeesten

Het was weer een weekend vol volksfeesten. In London stonden honderdduizenden mensen langs de oevers van de Theems om zich te verlekkeren aan de traditionele Boat Race, de historische roeirace tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge, die in 1829 voor het eerst werd gevaren en dit jaar door het team van Oxford werd gewonnen.

Elk land heeft zijn typische volksfeesten. Wanneer de weerman het woord vorst in zijn mond neemt raakt Nederland in rep en roer en heeft iedereen het over de Elfstedentocht. Maar ik ben bang dat Bartlehiem nostalgie blijft en dat we op de Bonkevaart geen opvolger van Henk Angenent kunnen toejuichen.

Het ultieme volksfeest in België is de Ronde van Vlaanderen. Onze wielergekke zuiderburen liepen ook zondag weer massaal uit voor deze Hoogmis van het wielrennen. Alles zit in deze heroïeke koers. Helden worden heilig verklaard, maar vallen soms letterlijk weer van hun voetstuk. Taaienberg, Oude Kwaremont, Paterberg, Kortekeer, Berendries, Pottelberg. Pure poëzie! En de Muur van Geraardsbergen is weer terug! Terecht, want Vlaanderens Mooiste zonder deze helling is als een slagroomtaart zonder slagroom.

Ik verheug me al weer op mijn vakantie in Vlaanderen. Ieder zichzelf respecterend dorp heeft in de zomer zijn eigen kermiskoersen. Renners als Tom Boonen, Greg van Avermaet en Sep Vanmarcke hebben hun eigen supporterscafe’s. Ik was in 2015 bij het dernycriterium in Lombardsijde, georganiseerd door good old Freddy Maertens. Eén groot dorpsfeest. Zdenek Stybar versloeg Sven Nys in de sprint. En ’s-avonds werd voormalig coryfee Herman van Springel in de schijnwerpers gezet. Was het maar vast juli.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.