Gerritschinkel.nl Columns & meer

24mei/210

Ad Vanderveen – Release

Singer-songwriter-gitarist Ad Vanderveen is geboren op 21 september 1956 in Hilversum. Zijn muzikale ster is de afgelopen decennia hoog gestegen in Europa en de VS en zijn muziek is stevig geworteld in de americana. Dit heeft wellicht te maken met zijn Canadese roots omdat zijn halve familie de Canadese nationaliteit heeft. Vanaf zijn 14e speelt hij al in R&R bandjes. Muzikaal is Vanderveen beïnvloed door o.a. Bob Dylan, Neil Young, John Lennon en Townes van Zandt 

Begin jaren ’80 van de vorige eeuw richt hij zijn eigen band Personnel. Hun debuutalbum On strike verschijnt in 1983. Op hun in 1992 in Nashville, Tennessee, opgenomen album Continuing stories spelen o.a. Al Kooper, Flaco Jimenez en Al Perkins mee. Begin jaren ’90 verlaat Vanderveen Personnel en start een succesvolle solocarrière.  Vanderveen is zeer productief want jaarlijks verschijnen er nieuwe albums van hem. “Zolang de nummers blijven komen blijf ik doorgaan, waarschijnlijk stop ik als ze niet meer komen”, aldus Vanderveen. 

Deze maand verschijnt zijn nieuwe album Release, de opvolger van het vorig jaar verschenen album Treasure keepers. De tien nieuwe songs zijn opgebouwd rond de zang en de akoestische gitaar van Ad Vanderveen. De productie is in handen van hemzelf en Pete Fisher.

Het album opent met het titelnummer Release. Warme akoestische gitaarklanken, harmonie vocalen in het refrein, strings en mondharp in de beste traditie van Neil Young. Na het ingetogen One last song komt in het prachtige en sfeervol geïnstrumenteerde Always the next de geest van Bob Dylan voorbij. De harmonie vocals zijn weer fijn in het rustige Dared to dream, waarna het tempo in Wildfire omhoog gaat met slide en een ‘klagende’ mondharp. De prachtige ballad Fickle mind is een van de pareltjes van het album en in het rustige Nothing but a dream  bewijst Vanderveen nogmaals dat hij in dit genre een uitstekende zanger is. De harmonievocalen van Kersten de Ligny zijn weer heerlijk in Garden of home. Mooi ook de tinkelende pianoklanken. Ol ’56 met banjois Dylan achtig en in het slotnummer Thank you zijn invloeden van Townes van Zandt te horen.

Conclusie: Release is een warm americana album van grote klasse zoals we van Ad Vanderveen gewend zijn. Hopelijk blijven zijn nummers komen en gaat hij nog lang door zodat we nog veel meer moois kunnen verwachten.

Tracks cd:

 1. Release
 2. One last song
 3. Always the next
 4. Dared to dream
 5. Wildfire
 6. Fickle mind
 7. Nothing but a dream
 8. Garden of home
 9. Ol’ 56
 10. Thank you

Line-up:

 • Ad Vanderveen – zang, gitaren, piano, harmonica
 • Kersten de Ligny – harmonie vocals
 • Pete Fisher – bas
 • Michael Kay – drums, percussie
 • The Neil James Morrison Ensemble – strings

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.