Gerritschinkel.nl Columns & meer

28mei/210

Lucinda Williams – Runnin’ down a dream – tribute to Tom Petty

Singer-songwriter-gitarist Tom Petty (20 oktober 1950 -  2 oktober 2017) is al weer ruim 3 ½ jaar dood, maar hij is gelukkig niet vergeten en zijn muziek leeft voort. Veel muzikanten vonden en vinden nog steeds inspiratie in de songs van Tom Petty en zetten deze op de plaat.

Zo ook singer-songwriter Lucinda Williams. Met vertrouwde muzikanten verdiepte zij zich in het repertoire van een aantal van haar favorieten die de zesdelige serie Lu’s Jukebox vormen. De oorspronkelijke streamings gaan nu op cd en vinyl  verschijnen. Vol. 1 Runnin’ down a dream – a tribute to Tom Petty, gewijd aan de betreurde Petty, is vorige maand uitgebracht.

Met Rebels, (Southern accents, 1985), opent het album stevig met vooral robuust drumwerk. Het titelnummer Runnin’ down a dream, van Petty’s debuutalbum Full moon fever (1989) is een vette rocker, met vlammend gitaarwerk en een ‘jagende’ ritmesectie. Het nummer Gainsville, zijn geboorteplaats in Florida, was een onuitgebrachte track van Tom Petty tot het nummer in 2018 op de box An American treasure verscheen. Indringend is Williams’ zang in de swampy versie van Louisiana rain, een song uit de beginperiode van Tom Petty & the Heartbreakers (Damn the torpedoes, 1979). Dan volgen er weer twee songs van Full moon fever. Een stevige versie van I won’t back down, met een pompende bas en een fraaie slide en de kenmerkende lijzige zang van Williams en een twangy gitaar in de ballad A face in the crowd. Van het album Wildflowers (1994) heeft Williams gekozen voor het titelnummer, met een mooie bijdrage van Joshua Grange op elektrische piano, en voor het ruige You wreck me. Twangy gitaarwerk en de weer typische zang is er daarna in de ballad Room at the top (Echo 1999). De volgende ballad You don’t know how it feels (Wildflowers 1994) is een van de hoogtepunten. Na het funky Down south, van Petty’s 3e en laatste soloalbum Highway companion (2006), trakteert Williams ons op een broeierige en ‘slepende’ versie van Southern accents. Lucinda Williams sluit het album af met Stolen moments, haar eigen mooie stevige ode aan Tom Petty.

Conclusie: Lucinda Williams c.s. brengen een passievolle ode aan Tom Petty. Ik ben benieuwd naar vol. 2 t/m 6.

Tracks cd:

 1. Rebels
 2. Runnin’ down a dream
 3. Gainesville
 4. Louisiana rain
 5. I won’t back down
 6. A face in the crowd
 7. Wildflowers
 8. You wreck me
 9. Room at the top
 10. You don’t know how it feels
 11. Down south
 12. Southern accents
 13. Stolen moments

Line-up:

 • Lucinda Williams – zang
 • Joshua Grange – gitaar, keyboards
 • Fred Eltringham – drums
 • Steve Mackey – bas
 • Stuart Mathis – gitaar
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.