Gerritschinkel.nl Columns & meer

11feb/190

De opruimcoach

Ik las onlangs een artikel over Marie Kondo. Deze Japanse schrijfster heeft een boek geschreven over de opruimkunst. In haar boek ‘Opgeruimd’ pleit Kondo voor een jaarlijks  terugkerende grote schoonmaak. Een van haar argumenten is dat je dan een gelukkiger leven gaat leiden. Op haar website kun je terecht voor tips hoe je het verleden kunt verwerken met de KonMari-methode. Een soort Stichting Korrelatie als het ware.

Uit mijn jeugd herinner ik me nog de jaarlijkse grote voorjaarsschoonmaak. Gordijnen werden naar de stomerij gebracht. Vloerkleden werden opgerold en met de mattenklopper bewerkt. Meubels werden in de tuin gezet, schoon geschrobd en opnieuw in de boenwas gezet en matrassen werden gelucht. Maar de insteek van mijn moeder was toch anders dan die van Marie Kondo.

Ik ben iemand die moeilijk afstand kan doen van dingen. Zo zul je mij nooit boeken zien weggooien en ook de vele tijdschriften stapelen zich thuis op. Ik blader graag door mijn oude boekjes waarin ik aantekeningen maakte bij sportreportages. De huidige voorzitter van Olympia Edo Neefjes als linksbuiten van Olympia tegen Hermes DVS. De latere bondscoach Robin van Galen als speler van DONK en ook als coach van de Goudse waterpolovrouwen. De korfbalwedstrijd Ter Gouw – WION met Ed en Cora v.d. Stam. Zaalhandbal van Vires et Celeritas met een veel scorende Wendy de Kruijff. Slechts enkele voorbeelden.

Over weggooien gesproken. Ik had onlangs wat gegevens nodig van de KNVB, maar men vertelde mij doodleuk dat ze bij de verhuizing naar Zeist een container hadden gehuurd, onder de trap gezet en vervolgens bijna het hele archief er in hebben gegooid. ‘Stelletje barbaren’ dacht ik. Ik werd daar niet gelukkig van. Voor zo’n actie zal volgens mij zelfs Marie Kondo niet pleiten.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.