Gerritschinkel.nl Columns & meer

7feb/190

Tommy Castro and the Painkillers – Killin’ it live

De Amerikaanse zanger-gitarist Tommy Castro (15 april 1955, San Jose, Californië) begint al op zijn 10e gitaar te spelen. Zijn voorkeur ligt bij de Chicago blues, de Westcoast blues, soul, southern rock en rock uit de jaren 60, met een voorliefde voor gitaristen als Mike Bloomfield, Elvis Bishop, Eric Clapton, BB King, Buddy Guy, Elmore James en Freddie King. Zijn favoriete zangers zijn Ray Charles, Wilson Pickett en James Brown. Sinds begin jaren 90 leidt hij zijn eigen bands en wint verschillende Blues Music Awards. In 2012 formeert Castro zijn huidige band The Painkillers. In 2014 ziet hun debuutalbum The devil you know het licht.

In februari verschijnt, als opvolger van Stompin’ ground uit 2017, hun nieuwe album Killin’ it live. Zoals de titel al doet vermoeden een livealbum. De opnamen zijn van concerten in Daryl’s House, Pawling, New York (track 1,4,6,8), Belly Up Tavern, Solana Beach Californië, (track 2,5), Biscuits and Blue, San Francisco, Californië (track 3), Wildwood Amphitheatre, Lake Orion, Michigan (track 7) en Antone’s, Austin, Texas (track 9,10).

Met een ‘Partytime, it’s Saturday night everybody’ barst het concert los met Make it back to Memphis, een J.Geils achtige opwindende bluesrocker. Can’t keep a good man down, een nummer van Tommy Castro’s gelijknamige album uit 1997, is ook een heavy bluesrocker, met een zware ritmesectie, gierende keyboards en splijtende gitaarsolo’s, die vervolgens ook te horen zijn in het funky Leaving trunk van Sleepy John Estes. Het tempo gaat in de ‘slepende’ slowblues, het samen met Joe Louis Walker geschreven Lose lose, iets omlaag om vervolgens in Calling San Francisco met veel piano en een door merg en been gaande gierende gitaarsolo weer omhoog te gaan. In Shakin’ the hard times loose, een song van The Tommy Castro Band uit 2001, lijkt het alsof drummer Bowen Brown op hol is geslagen, terwijl Castro zijn gitaar weer teistert. Any time soon  is een modieuze ballad met uitstekende zang en een zeer prettig, min of meer ‘ingetogen’ gitaarsolo. Funk en zeer vet gitaarwerk slaan, naast een fraaie keyboardsolo, dan weer toe in het mede door Narada Michael Walden geschreven She wanted to give it to me. Na de uptempo bluesrocker Two hearts, is het tijd voor het eindschot. In het door Buddy Miles geschreven Them changes, een klassieker uit 1970 van Jimi Hendrix’s Band of Gypsys, gaan alle remmen nog een keer los en mag ieder bandlid naar hartenlust soleren. Een prima uitsmijter!

Conclusie:  Tommy Castro and The Painkillers is typisch een band die vooral live tot zijn recht komt. Het album killin’ it live is daar weer een prima voorbeeld van. In februari toert de band door Duitsland, België, Zwitserland en Nederland. In Nederland treden ze op 15 februari op in Q-Factory in Amsterdam en op 16 februari in Groene Engel in Oss.

Tracks:

 1. Make it back to Memphis
 2. Can’t keep a good man down
 3. Leaving trunk
 4. Lose lose
 5. Calling San Francisco
 6. Shakin’ the hard times loose
 7. Any time soon
 8. She wanted to give it to me
 9. Two hearts
 10. Them changes

Line up

 • Tommy Castro – gitaar, zang
 • Randy McDonald – bas, backing vocals
 • Bowen Brown – drums
 • Mike Emerson – keyboards
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.