Gerritschinkel.nl Columns & meer

17apr/170

De kleine sportvereniging

Ik heb een zwak voor kleine sportverenigingen. Het is allemaal lekker overzichtelijk. Leden kennen elkaar van haver tot gort. Moet er een lijn worden getrokken, dan is de voorzitter niet te beroerd om dit zelf te doen. Is de barbezetting wat aan de krappe kant, de secretaris of de penningmeester springt gewoon even bij. Clubliefde heet dat. Niet dat onpersoonlijke van een grote vereniging waar leden elkaar niet eens kennen of waar er alleen maar belangstelling is voor de toppers van de club en de rest er soms maar een beetje bij hangt en grote sponsors de neiging hebben en gelegenheid krijgen om de dienst uit te maken.

Ook in Gouda zijn er van die kleine verenigingen. Neem nou damvereniging Damlust. Een sympathieke club die, voor zover ik dat kan beoordelen, met beperkte middelen door het sportleven gaat. Maar ondanks die beperkte middelen wel in de Ereklasse speelt! Met in hun midden internationaal grootmeester, jeugdwereldkampioen 1991 en Nederlands kampioen 1996 Erno Prosman. Hij woont al jaren niet meer in Gouda, maar is nog steeds voorzitter van Damlust. Als dat geen clubliefde is weet ik het ook niet meer.

En Damlust heeft Martijn van IJzendoorn, misschien wel het grootste damtalent van Nederland, in zijn gelederen. Meerdere keren jeugdwereldkampioen en het afgelopen weekend werd hij, net 20 jaar, in Urk Nederlands kampioen bij de senioren en mag nu aan het WK deelnemen. Waar een kleine sportvereniging groot kan zijn. Hopelijk mag Damlust nog lang genieten van deze topper uit Wateringen.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.