Gerritschinkel.nl Columns & meer

5nov/150

Live at the Tokyo Dome – The Rolling Stones

De archieven van The Rolling Stones zijn geopend want er verschijnen met enige regelmaat live albums. In de serie From the vault verschenen al Hampton Coliseum 1981, L.A. Forum 1975 en The Marquee Club 1971. Echte fans hadden deze opnamen al op bootlegs, maar nu verschijnen ze officieel. Beeld en geluid zijn opgepoetst en er is sprake van prachtig verzorgde uitgaven.

En sinds eind oktober ligt het eerder in 2012 als download verkrijgbare Live at the Tokyo Dome nu in de winkels. Opgenomen op 26 februari 1990 in The Tokyo Dome, tijdens de Steel Wheels Tour, toen The Rolling Stones voor het eerst in Japan optraden. En het was, naar later bleek, de laatste tour met bassist Bill Wyman.

Met het mediterrane intro en het knallende vuurwerk opent het concert met de spetterende gitaar van Keith Richards in Start me up, gevolgd door Bitch met voor het eerst de blazers. Van hun meest recente album Steel Wheels uit 1989 worden Sad sad sad, Almost hear you sigh, Rock and a hard place met Bobby Keys en The Uptown Horns en Mixed emotions gespeeld. Vooral die laatste twee nummers tonen dat The Stones er weer zin in hebben. The Harlem shuffle, de cover van Bob & Earl, van het matige album Dirty work uit 1986 krijgt een gloedvolle souluitvoering. Gouwe ouwen als Ruby Tuesday, Miss you, Honky tonk women  en de prachtige ballad You can’t always get what you want (Matt Clifford op French horn) gaan er bij het Japanse publiek in als koek. Het hoogtepunt van cd 1 is het ruim 10 minuten durende Midnight rambler met Jagger op een scheurende mondharmonica.

Cd 2 begint met twee nummers waarop Keith Richards de leadvocals voor zijn rekening neemt, de jachtige bluesrocker Can’t be seen en uiteraard het onvermijdelijke Happy. Paint it black wordt uitstekend vertolkt, goed gitaarwerk, goede zang, een onverstoorbare Bill Wyman op bas en een krachtig en strak meppende drummer Charlie Watts. Dan breekt het psychedelische gedeelte van de show aan met het sfeervolle 2000 Light years from home, dat aan het eind overgaat in het bezwerende Sympathy for the devil, met schrikdraadsolo’s van Keith Richards. In Gimme shelter krijgt Jagger vocale steun van Lisa Fischer en Cindy Mizelle. It’s only rock ‘n’ roll behoeft geen nadere toelichting, is altijd een feest en in Brown sugar blaast Bobby Keys zich te longen uit het lijf met de bekende saxsolo. Satisfaction krijgt een spetterende uitvoering en de toegift Jumpin’ Jack Flash sluit het concert voortreffelijk af. Met een buiging naar het Japanse publiek nemen de Stones afscheid.

Conclusie: Na de magere periode in het midden van de jaren 80, waarin het voorbestaan van The Rolling Stones meer dan eens op het spel stond, heeft de Britse band aan het einde van dat decennium een sterke comeback gemaakt en dat hebben ze in het nieuwe millennium op het podium weer volop laten zien. Een prachtig voorbeeld daarvan is op Live at the Tokyo Dome een beeld en geluid voortreffelijk vastgelegd. Dit smaakt naar meer. Gelukkig beschikken The Stones over een groot archief. Afijn, later deze maand verschijnt het volgende deel in de serie From the vault, Leeds 1982.

The Band

 • Mick Jagger (zang, gitaar)
 • Keith Richards (gitaar, zang)
 • Charlie Watts (drums)
 • Ronnie Wood (gitaar, backingvocals)
 • Bill Wyman (bas)
 • Lisa Fischer (backingvocals)
 • Cindy Mizelle (backing vocals)
 • Bernard Fowler (backingvocals, percussie)
 • Chuck Leavell (keyboards, backingvocals)
 • Matt Clifford (keyboards, backingvocals, percussie, French horn)
 • Bobby Keys (saxofoon)
 • Chrispin Cloe, Paul Litterat, Arno Hecht, Bob Funs (The Uptown Horns)

Tracks CD 1:

 1. Intro: Continental drift
 2. Start me up
 3. Bitch
 4. Sad sad sad
 5. The Harlem shuffle
 6. Tumbling dice
 7. Miss you
 8. Ruby Tuesday
 9. Almost hear you sigh
 10. Rock and a hard place
 11. Mixed emotions
 12. Honky tonk women
 13. Midnight rambler
 14. You can’t always get what you want

Tracks CD 2:

 1. Can’t be seen
 2. Happy
 3. Paint it black
 4. 2000 Light years from home
 5. Sympathy for the devil
 6. Gimme shelter
 7. It’s only rock ‘n’ roll
 8. Brown sugar
 9. (I can get no) Satisfaction
 10. Jumpin’ Jack Flash

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.