Gerritschinkel.nl Columns & meer

17mei/210

Annie Keating – Bristol county tides

De Amerikaanse singer-songwriter Annie Keating is geboren in Boston, Massachusetts, en woont tegenwoordig in Brooklyn (New York). Het werk van Keating wordt regelmatig vergeleken met Gillian Welch, Lucinda Williams, Patty Griffin, Allison Krauss, Bonnie Raitt, Emmylou Harris, Bob Dylan, John Prine, Willie Nelson en Johnny Cash. En als dat geen compliment is weet ik het ook niet meer. Keating deelde het podium met o.a. John Hiatt, Dan Bern en Bon Iver en trad op verschillende festivals op. In Nederland was ze o.a. te bewonderen op het Take Root Festival. In 2004 kwam haar debuutalbum The high dive uit, een album met een mix van folkpop en countryrock.

Vorige maand verscheen het nieuwe album van Annie Keating. De inspiratie voor de 15 songs op het door gitarist Teddy Kumpel geproduceerde Bristol county tides deed Keating op in de eerste maanden van de COVID-19 pandemie tijdens een familieretraite in Bristol County, Massachusetts.

Het album opent stevig rockend met het door drums gedragen Third street. Kindred spirit, Marigold en Nobody knows zijn ballads, variërend van bluesy met ingetogen zang, stevig en dynamisch, tot melodieus met lekkere gitaarsolo’s en golvende orgeltonen. De begeleidingsband is geweldig op dreef in Blue moon tide. Prachtig is Keating’s zang in Half mast. High tide, met fraaie bastonen, percussie en lyrische gitaarlicks is afwisselend ingetogen en stevig. Piano en pedal steel maken van de rustige ballad Kindness een pareltje. Lucinda Williams komt heel erg dichtbij in Hank’s saloon. Prachtig ook de accordeon, de tinkelende piano en de backing vocals. Ingetogen en soms fluisterend is de zang in Song for a friend. Sterk is de band in de melodieuze ballad Doris en subtiel is de begeleiding, met pedal steel en akoestisch gitaar in Bittersweet. Lucky 13 is weer lekker stevig met felle gitaarlicks en een orgelsolo. In Shades of blue wisselen rustige en meer stevige gedeeltes elkaar af. Goodbye is een mooi slotstuk waarin de begeleiders opnieuw hun klasse tonen.        

Conclusie:

Bristol county tides is een zeer sterk album.

Tracks cd:

 1. Third street
 2. Kindred spirit
 3. Marigold
 4. Nobody knows
 5. Blue moon tide
 6. Half mast
 7. High tide
 8. Kindness
 9. Hank’s saloon
 10. Song for a friend
 11. Doris
 12. Bittersweet
 13. Lucky 13
 14. Shades of blue
 15. Goodbye

Line-up:

 • Annie Keating – zang, akoestische gitaar
 • Teddy Kumpel – akoestische gitaar, elektrische gitaar, 12 string gitaar, bas, bariton gitaar, banjo, mandoline, zang
 • Steve Williams – drums, percussie, backing vocals
 • Todd Caldwell – orgel, piano, melodica, accordeon, backing vocals
 • Richard Hammond – elektrische gitaar, akoestische gitaar, bas, backing vocals
 • Charlie Giordano – accordeon
 • Gerald Menke – pedal steel
 • Chris Tarrow – pedal steel, baritone
 • Adam Podd – piano
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.