Gerritschinkel.nl Columns & meer

31jan/190

Champagne Charlie – Sixpack

De zeskoppige Zeeuwse roots- en bluesband Champagne Charlie vierde het afgelopen jaar hun 30-jarig jubileum. De oorsprong van de band gaat terug naar de tijd dat Sjef Hermans en Theo de Koning zich bezig gaan houden met het maken van Afro-Amerikaanse blues. Na een jaar intensief oefenen gaan ze vanaf 1977 optreden in bluesclubs en cafés onder de naam Delta Blue Boys.

In 1988 ontstaat Champagne Charlie. De naam van de band is afgeleid van het nummer Champagne Charlie is my name van de blinde Amerikaanse ragtime en blueszanger -gitarist Arthur ‘Blind’ Blake. De oorspronkelijke leden van Champagne Charlie zijn Sjef Hermans, Theo de Koning, Geert de Heer, Reindert Hofland en Ad Lijnse. Drummer Lijnse wordt al snel vervangen door Peter Lenselink. Peer Bout vervangt later bassist Reindert Hofland, waardoor de huidige samenstelling een feit is.

De muziek van Champagne Charlie omvat veel Amerikaanse muziekstijlen en gaat veel terug naar de wortels van de blues, de jazz, jugband, country, calypso, zydeco, western swing, folk, gospel etc. etc. Kortom, geen stijl ontkomt aan de Zeeuwen. In 1994 verschijnt hun debuutalbum Live in Razzmatazz. De band deelt de podia met o.a. Hans Theessink, Spencer Bohren, Dave Walker, Doug MacLeod, Guy Davis en Roy Book Binder. En ze zijn op het North Sea Festival te bewonderen.

Op 9 december 2018 trad Champagne Charlie op in De Spot in Middelburg en ter ere van hun 30-jarig jubileum werd toen ook hun nieuwe album Sixpack gelanceerd. Het album opent met een heerlijke relaxte versie van Taj Mahal’s Cakewalk into town. Daarna volgt de eerste traditional, het ook van Doc Watson bekende Deep river blues. Feller gaat het er aan toe in Muddy Waters’ Can’t be satisfied met een huilende harmonica en een vette slide. Sjef Hermans’ Mountain man begint en eindigt met een lyrische mondharmonicasolo. Prachtig ingetogen gezongen. Daarna volgen weer twee traditionals, de in de Keltische sferen verkerende countrysong Streets of Laredo met Ierse samenzang en het vrolijke bluegrassachtige Deeper in the well. Een van de hoogtepunten van het album is Alabama bus, een protestsong die gospelzanger Brother Will Hairston in 1956 schreef naar aanleiding van de boycot die ontstond toen de Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks in de bus weigerde haar zitplaats af te staan aan een blanke.  Na de uptempo countryblues, de traditional Little black train, is het weer de beurt aan een cover van Taj Mahal. In diens Queen bee zijn ook bij Champagne Charlie Caraïbische invloeden te horen. De folktraditional Pick a bale of cotton Silvry is een mooie uptempo akoestische worksong. Een tweede hoogtepunt is de folkstandard Irene goodnight van Leadbelly uit 1933. Een zeer fraaie versie, met samenzang en prachtig  geïnstrumenteerd. In het slotnummer On the road again brengen Hermans en de zijnen een ode aan zichzelf: ‘Champagne Charlie is on the road again’.   

Conclusie: Met het nieuwe album Sixpack bewijst Champagne Charlie maar weer eens duidelijk dat ze al vele jaren een ambassadeur zijn van de Amerikaanse blues- en rootsmuziek. Deze veelzijdige Zeeuwse band doet dit al 30 jaar en laten we hopen dat ze nog lang doorgaan op dit muzikale pad.

Tracks:

 1. Cakewalk into town
 2. Deep river blues
 3. Can’t be satisfied
 4. Mountain man
 5. Streets of Laredo
 6. Deeper in the well
 7. Alabama bus
 8. Little black train
 9. Queen bee
 10. Pick a bale of cotton Silvy
 11. Irene goodnight
 12. On the road again

Line up

 • Sjef Hermans – zang, akoestische gitaar, banjo
 • Theo de Koning – elektrische gitaar, slide, zang
 • Peter Lenselink – drums, percussie, washboard, backing vocals
 • Gait Klein Kromhof – mondharmoncia, backing vocals
 • Peer Bout – bas
 • Geert de Heer – lapsteel, banjo, dobro, mandoline, elektrische gitaar
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.