Gerritschinkel.nl Columns & meer

1mei/170

Standard – Fred Eaglesmith

De Canadese singer-songwriter Fred Eaglesmith wordt op 9 juli 1957 in Caistor Centre (Ontario) geboren als Frederick John Elgersma. Hij groeit op in een streng gelovig boerengezin van negen kinderen. Zoals zijn naam al doet vermoeden is Fred van Friese afkomst. Zijn opa Rintje Elgersma emigreerde in 1939 naar Canada. Zijn Friese afkomst verklaart ook zijn speciale band met Nederland. Hij treedt dan ook veel op in Nederland en heeft hier fanatieke fans die Fredheads worden genoemd. In april en mei a.s. is hij weer op verschillende locaties in Nederland te horen en te zien.

Eaglesmith schrijft, nadat hij Elvis Presley op tv heeft gezien, zijn eerste liedje. Hij is dan pas 10 jaar. Op jonge leeftijd ontvlucht hij het armoedige agrarische leven en trekt met zijn gitaar de wereld in. De liedjes van Eaglesmith gaan veelal over het harde leven op het platteland. Auto’s, treinen, motoren, wapens, drank, mislukte liefdes en ander menselijk leed komen als thema ook regelmatig terug in zijn werk. Hij schrijft al zijn liedjes zelf en die zijn in de loop van de jaren ook door artiesten als Mary Gauthier, Robbie Fulks, Slaid Cleaves, Kasey Chambers en Gurf Morlix op de plaat gezet.

Het eerste album, getiteld Fred Eaglesmith, verschijnt in 1980. Daarna volgen er met enige regelmaat nieuwe albums. Eaglesmith volgt zijn eigen muzikale pad en moet niet zo veel van de commerciële muziekindustrie hebben. De laatste jaren treedt hij samen met zijn vrouw Tif Ginn op.

In februari kwam Eaglesmith met een nieuw album, Standard, als opvolger van Tambourine uit 2013. Op dit nieuwe album staan twaalf weer zelf geschreven songs die, zoals we gewend zijn van Fred Eaglesmith, weer een verlangen naar de goede oude tijd laten horen. De songs worden gekenmerkt door de rauwe, korrelige en soms gruizige zang van Eaglesmith en de veelal rudimentaire en subtiele begeleiding. De heimwee slaat weer toe in Old machine. In Jenny Smith vertelt Eaglesmith het droevige verhaal van een vrouw die dagelijks vergeefs naar de brievenbus loopt en al even droevig is het liedje over de oude Tom Turkey, met de fluisterende zwoele harmoniezang van Tif Ginn. In het uptempo Miss Mary Jane haalt hij herinneringen op aan deze ‘Mary Jane on the southbound train’. Thermostat en Steam worden weer gekenmerkt door de rauwe zang en de rafelige begeleiding. De rauwe stem van Eaglesmith is min of meer verdwenen in het melodieuze met slechts akoestische gitaar vertolkte Off the dam. De mondharmonica brengt een extra dimensie aan in de laatste twee prachtige songs Watertown en het met a-capella zang beginnende Mr. Rainbow.

Conclusie: Fred Eaglesmith heeft met Standard weer een album gemaakt zoals we dat van hem gewend zijn. Gewoon goed!

Tracks:

 1. Twin city mini
 2. At your door
 3. Flames
 4. Old machine
 5. Jenny Smith
 6. Tom Turkey
 7. Miss Mary Jane
 8. Thermostat
 9. Steam
 10. Off the dam
 11. Watertown
 12. Rainbow

Line up:

 • Fred Eaglesmith – zang, gitaar, banjo, harmonica, trompet, viola, viool
 • Kori Heppner – drums
 • Matty Simpson – elektrische gitaar
 • Justine Fischer – bas
 • Tif Ginn – drums, harp, mandoline, trompet, ukelele

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.