Gerritschinkel.nl Columns & meer

7apr/230

Actief sporten

De discussie wat wel en wat niet als sport moet worden aangemerkt steekt de kop weer op.

Ik neem u even mee terug in de tijd. In 2016 vraagt de EBU, de nationale instantie die bridgewedstrijden in Engeland organiseert, btw-vrijstelling voor het inschrijvingsgeld voor hun toernooien. Op grond van de btw-richtlijn die belastingvoordelen voor diensten voor sport en lichamelijke opvoeding mogelijk maakt. Maar op 26 oktober 2017 bepaalt het Hof van Justitie van de Europese Unie dat wedstrijdbridge geen sport is. Als toelichting zegt het Hof dat er een aanzienlijke mate van fysieke inspanning nodig is om iets ‘sport’ te kunnen noemen.

Bovenstaande betekent dat meerdere sportverenigingen nu door de Belastingdienst worden aangeslagen voor het hoge btw-tarief van 21%. Een paar voorbeelden. Volgens de nieuwe regels van de Belastingdienst zijn zweefvliegen en ballonvaren geen sport. Ook de beoefenaars van de duivensport zijn de klos, want dat inactief wachten tot je duiven weer binnenvliegen wordt niet als sport aangemerkt.

Hoe zal het uitpakken voor HSV Zuid Holland, de hondensportvereniging voor Gouda en omstreken? In Gouda kunnen ook de penningmeesters van Damlust, Messemaker 1847 en Bridgekring Ons Genoegen hun borst natmaken. Dammen en schaken zijn geen sport meer. Alsof dammers, schakers en bridgers alleen maar passief naar hun borden zitten te staren en hun hersens niet pijnigen. Er is volgens mij wel degelijk sprake van een fysieke dan wel van een mentale inspanning. Sommigen schaak- en dampartijen duren uren en zijn een ware uitputtingsslag. Hoezo passief! Volgens neuropsycholoog Erik Scherder is schaken topsport. En wat voor schaken geldt, geldt dan ook voor dammen.

In het arrest van 2017 sluit het Europese Hof echter niet uit dat de Europese lidstaten wedstrijdbridge als ‘culturele diensten’ in de zin van de btw-richtlijn beschouwen. Maar als dat voor bridge zou kunnen gelden, waarom dan ook niet voor dammen en schaken? En met een beetje fantasie toch ook voor duivensport? Cultureel erfgoed? Om in belastingtermen te spreken: ‘mooier kan ik het niet maken’.

Ik ben geen belastingdeskundige, maar ik denk dat het laatste woord hier nog niet over is gezegd.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.