Gerritschinkel.nl Columns & meer

7apr/230

Zunderdorp

Zaterdag was ik in Zunderdorp. Ik had nog nooit van dit heel kleine dorpje onder de rook van Amsterdam-Noord gehoord. De tomtom van de spelersbus van Olympia blijkbaar ook niet, want voordat we via een smal en kronkelig polderweggetje het voetbalveld van HBOK bereikten, waren we al drie keer in Broek in Waterland geweest. In de weilanden wapperden  de groen-witte vlaggen van BBB. Uiteindelijk kwamen we toch aan bij het Willem van Schalkwijk Sportpark.  

Eind jaren ’40 voetbalde de Zunderdorpse jeugd op klompen op het dorpspleintje voor de Hervormde kerk. Maar de belhamels zorgden voor veel overlast, werden vaak weggejaagd en besloten toen een  voetbalclub op te richten. HBOK, oftewel Het Begon Op Klompen.

Het was lekker druk. De stamtafels in het Klompenhok waren bezet. Op de tafel in het sponsorhome lag de maandelijkse uitgave van La Klompa, waarin een interview met de onderhoudscommissie, de Kanjers op Klompen, en een gesprek met Nel Braspenning, door sommigen de Koningin van Zunderdorp genoemd.   

Die middag speelde Olympia een regelrechte degradatiewedstrijd tegen de lokale voetbaltrots. Voor aanvang van de wedstrijd werd geconstateerd dat het 5 voor 12 was. Er moest hoe dan ook worden gewonnen. Mooi vond ik het cadeau dat Olympia voor aanvang van de wedstrijd kreeg. Een set echte houten klompen met opschrift als aandenken aan de wedstrijd.

Het werd een dramatische middag voor Olympia en op de 4-0 nederlaag viel weinig af te dingen. Jeffrey Bok, liefkozend Bokkie genoemd, was met een hattrick de held van HBOK. Onder het motto ‘Hef de glazen, leve HBOK’ werd de beroemde 3e helft ingezet.  

Olympia daalde door deze nederlaag af naar de laatste plaats en de wijzer van de klok is 12 uur angstig dicht genaderd. Er zal een Houdini act aan te pas moeten komen om degradatie te ontlopen.

Na een flinke vertraging, omdat de bus niet langs de lukraak geparkeerde auto’s kon, werd de terugreis naar Gouda aangevangen. Dag Zunderdorp. Mocht Olympia degraderen dan zal een cynicus kunnen opmerken dat het complex van DONK en ESTO in ieder geval gemakkelijker is te vinden.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.