Gerritschinkel.nl Columns & meer

3okt/220

Merel van de Keer – Ghost in the storm

Merel van de Keer is een singer-songwriter en gitariste uit het Brabantse Raamsdonksveer. Haar stijl is een mengeling van (delta)blues, roots en americana. Gaandeweg heeft ze een heel eigen sound ontwikkeld die een combinatie is van deze genres. Zij begeleidt zichzelf op een resonatorgitaar en een basdrum. Haar inspiratiebronnen zijn o.a. Rory Gallagher, Brother Dege, Rory Block en Sheryl Crow. Haar stem wordt door sommigen vergeleken met die van Janis Joplin en Sue Foley.

Van 2016 tot 2019 was Merel solo-gitariste bij de band VUIG. In 2019 kiest zij voor een solocarrière.   Ze stond o.a. op het Bergs Bluesfestival in Bergen op Zoom (2021), de Asser Bluesdagen (2022) en Parkfeest Oosterhout (2022). In 2021 deed zij mee met de ‘Escape From The Studio’ wedstrijd van Poppodium Volt in Sittard met haar zelf geschreven nummer Ghost in the Storm. Daarmee won ze een plek als support act voor de Grammy-genomineerde Brother Dege (USA).

Dit jaar heeft Merel nieuwe nummers geschreven en ze had het gevoel dat het nu het juiste moment was om die nummers op te nemen. Ze benaderde Jan van Bijnen en Joost Verbraak omdat ze dacht dat die haar daarbij zouden kunnen helpen. De opnames vonden (in één dag) plaats in haar eigen hal, een oud gebouw met een geweldige akoestiek. Het resultaat verscheen op 23 september jl. op haar debuut ep Ghost in the storm.

Het openings- en titelnummer Ghost in the storm, met een indrukwekkend gitaarintro, intense en rauwe zang is een rudimentaire blues die je in de sferen van de Mississippi Delta brengt. Buffalo brengt lekker meanderend gitaarspel van Merel naast haar uitbundige zang en de subtiele begeleiding van Verbraak en van Bijnen. De meeslepende blues Bending rules wordt gedomineerd door een fraaie slide. Mooi en lyrisch is het gitaarspel in Western plain, met wederom heerlijk ingetogen begeleiding van Verbraak en van Bijnen. Merel’s gitaarspel is geweldig in de instrumenal Phoenix, waarin duidelijk is te horen dat Rory Gallagher een van haar inspiratiebronnen is. Uitbundig en rauw is de zang weer in het slotnummer Will you still love me.

Conclusie: Ghost in the storm is pure, eerlijke en ongepolijste blues. Een fraai debuut.

Tracks cd:

  1. Ghost in the storm
  2. Buffalo
  3. Bending rules
  4. Western plain
  5. Phoenix
  6. Will you still love me

Line-up

  • Merel van de Keer – zang, resonator gitaar, slide, basdrum
  • Joost Verbraak – piano, wurlitzer, soundscapes
  • Jan van Bijnen – bas
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.