Gerritschinkel.nl Columns & meer

6okt/220

Lang leve de doelman

“Goede middag, Harry Suvee, welkom bij FC De Bilt”.  Harry Suvee, die naam kwam me bekend voor. “Bent u de oud doelman van FC Utrecht” vroeg ik voorzichtig. “Ja, die oude doelman”. Ik had de oud doelman van FC Wageningen en FC Utrecht, en tegenwoordig technisch manager van FC De Bilt, niet herkend. Niet zo vreemd natuurlijk want hij is al in 1984 gestopt als keeper. Ik zou die zaterdagmiddag live verslag doen van de wedstrijd FC De Bilt – Olympia en was al vroeg aanwezig op het mooie sportpark Weltevreden. Tijd genoeg om de mooie verhalen van Suvee aan te horen. Verhalen uit de oude doos van de jaren ’70. Over Fritz Korbach, zijn trainer bij FC Wageningen. “Korbach, de beste trainer die ik heb meegemaakt”, aldus Suvee. Ook de naam Hans van Breukelen viel. Deze international begon bij BVC, de club die in 1997 met FAK en SV Bilthoven fuseerde tot FC De Bilt.

Ik heb een zwak voor keepers. Misschien komt dat omdat ik zelf in een grijs verleden ook keeper ben geweest. Niet op topniveau, mijn vaste stek was in Benschop 5, met af en toe een uitschieter naar Benschop 3 of Benschop 2. Er wordt wel gezegd dat je als keeper een beetje gek moet zijn. Maar dat zeggen mensen die zelf niet onder de lat hebben gestaan, of niet durven te staan. Cynici beweren ook dat als je niet kan voetballen, je altijd nog keeper kan worden. Het zal mij worst zijn, ik vond het altijd heerlijk om in het doel te staan.

Over keeper gesproken, Gouda heeft in het verleden een aantal gerenommeerde keepers gehad die in het betaalde voetbal terecht zijn gekomen. Namen die me dan te binnen schieten zijn Tonny van Leeuwen (Sparta, GVAV), Ton Thie (Hermes DVS, ADO Den Haag), Ed de Goeij (Sparta, Feyenoord, Chelsea, Stoke City), Leen Bezem (Hermes DVS). En niet te vergeten de nu bijna 75-jarige Koos van Elleswijk, ooit als semiprof actief bij Holland Sport, SC Cambuur, FC Vlaardingen en Hermes DVS.

Lang leve de doelman!!

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.