Gerritschinkel.nl Columns & meer

28sep/220

Lara Taubman – Ol’ Kentucky light

De in New York woonachtige Lara Taubman groeit op in het zuiden van Virginia. Taubman wordt auteur en curator van visuele kunsten in New York City. Een aantal jaren geleden ontdekt ze dat ze ook talenten heeft om muziek te schrijven en te zingen. Ze trekt naar Canada, naar  Wolfe Island, een eiland in de buurt van Kingston, Ontario en daar neemt ze in 2020 haar debuutalbum Revelation op. Ze wordt bij het schrijven van liedjes geïnspireerd door de zgn. Old Time music, muziek waarmee ze in haar jeugd in Virginia opgroeide.

Deze maand verschijnt Ol’ Kentucky light, haar 2e album. Het idee voor dit album ontstond volgens Taubman op een warme dag in juli 2021 in Manhattan. Op haar koptelefoon speelt het door Mahalia Jackson gezongen gospelnummer If I can help somebody. Later ontmoet ze producer en drummer Steven Williams. Ze heeft al een paar songs geschreven en realiseert zich dat Williams de juiste man is die haar bij het maken van het nieuwe album kan helpen.

Het album opent met de ballad Darkness before the dawn met Etienne Lytle op Hammond-3, Rhodes en grand piano. Het titelnummer Ol’ Kentucky light, tevens op single uitgebracht, is ook een ballad met de ingetogen af en toe vibrerende zang van Taubman en een uitstekende begeleidingsband. Silver linings is fraaie americana met een droge ritmesectie, pedal steel en een lekkere wurlitzer solo. Ook dit nummer is op single uitgebracht. In de ballad Come to me moet ik even wennen aan de hoge stem van Taubman. Uitbundig is de zang soms in Other side of the river. In de gospel Mercy is Etienne Lytle nadrukkelijk aanwezig op Hammond, Rhodes en grand piano. In Lamb to the slaughter vallen het fraaie basspel van Paul Frazier en weer de grand piano van Lytle op. Taubman en Parks nemen beide de leadvocals voor hun rekening in The water, naast de lekkere pianolicks van Lytle. In Bird with a broken wing is Parks weer in vorm met zijn fraaie gitaarwerk en lap steel. In het afsluitende nummer Grace doet de zang van Taubman, met soms lange uithalen, me in de verte denken aan Joni Mitchell.       

Conclusie: Mijn eerste kennismaking met Lara Taubman is mij wel bevallen. Zeker na het album een paar keer beluisterd te hebben durf ik het etiket ‘mooi album’ op Ol’ Kentucky light te plakken.

Tracks cd:

 1. Darkness before the dawn
 2. Ol’ Kentucky light
 3. Silver linings
 4. Come to me
 5. Other side of the river
 6. Mercy
 7. Lamb to the slaughter
 8. The water
 9. Bird with a broken wing
 10. Grace

Line-up

 • Lara Taubman – zang
 • Steven Williams – drums, percussie
 • Paul T. Frazier – bas, backing vocals, mellotron (track 5)
 • Walter Parks – gitaren, lap steel, banjo, zang
 • Etienne Lytle – hammond B-3, piano, accordeon
 • Gregory James Elroy McMullen – pedal steel (track 3,7)
 • Yvette Rovira – backing vocals (track 7)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.