Gerritschinkel.nl Columns & meer

9nov/200

Blade Runner

De afgelopen weken zond FOX Sports ‘The Life & Trials of Oscar Pistorius’ uit. Een spraakmakende 4-delige documentaire over de Zuid-Afrikaanse superheld Oscar Pistorius. De atleet, beter bekend onder zijn bijnaam Blade Runner, reeg op de 100, 200 en 400 meter gouden medailles aaneen alsof het kralen waren.

Ik heb Oscar Pistorius in 2008 aan het werk gezien in Stadskanaal. Mijn schoonmoeder vierde op zondag 8 juni haar 81e verjaardag en ik piepte er even tussen uit om een kijkje te nemen bij de Nelli Cooman Games, een atletiekevenement dat jaarlijks op de atletiekbaan van Jahn II in deze Oost Groningse gemeente wordt gehouden. Pistorius was ‘top of the bill’ in Knoal. Ik zag Pistorius langs de baan staan en trok de stoute schoenen aan om een praatje met hem te maken. Dat was geen enkel probleem want hij bleek een heel aardige man en ik kon vragen wat ik wilde.

Ik gaf hem na ons prettige gesprek een hand en wenste hem veel succes. Later die middag won Pistorius als een wervelwind op zijn protheses van koolstofvezel de 200 meter. En een uurtje daarna raffelde hij de 400 meter af in een tijd van 48.19, helaas net niet genoeg om zich voor de ‘echte’ Olympische Spelen te kwalificeren. Groot applaus was zijn deel.

Maar dat applaus is verstorven. De superheld is keihard van zijn voetstuk gevallen en zit nu een gevangenisstraf van 13 jaar en 5 maanden uit wegens moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013.

Ik moest deze week terug denken aan die dag in 2008 in Stadskanaal. Een herinnering die ik ondanks de trieste gebeurtenis vijf jaar later, toch koester. Blade Runner zien we niet meer terug op de atletiekbanen.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.