Gerritschinkel.nl Columns & meer

28jul/200

Homegrown (feat. Michael de Jong) – Homegrown

Blueszanger en –gitarist Michael de Jong is op 22 januari 1945 geboren in Fontenay, Frankrijk. Hij emigreert met zijn Franse moeder en Friese vader op zijn 5e naar de VS en groeit op in Grand Rapids, Michigan. Op zijn 13e leert hij zichzelf gitaar spelen en als hij 18 jaar is heeft hij zijn eerste band The Nightwalkers. In 1967 verhuist hij naar Detroit. Tussen 1970 en 1974 reist hij door de VS en belandt uiteindelijk in New Orleans. Van 1975 tot 1984 woont hij in California, waar hij optreedt met o.a. Jerry Garcia, Paul Butterfield, Albert Collins, John Lee Hooker, Maria Muldaur, Country Joe, Charlie Musselwhite en Albert King. En hij wordt gitarist in de begeleidingsband van Jimmy Reed. In 1984 keert hij de VS de rug toe en vertrekt naar Europa en woont vanaf 1988 in Nederland. In 1993 vestigt hij zich in Dordrecht waar hij op 10 maart 2018 op 73-jarige leeftijd overlijdt.

Michael de Jong nam zijn albums vaak op met Amerikaanse musici, maar in 2012 ging hij samenwerken met producer en drummer Timothy van der Holst. Het idee ontstond toen om in zijn woonplaats Dordrecht een coveralbum op te nemen. Van der Horst stelde een band met lokale musici samen en de Jong een lijst met zijn persoonlijke favoriete songs. Het album werd opgenomen, maar de Jong durfde het niet uit te brengen, zodat het jaren op de plank bleef liggen.

Deze maand verscheen dan eindelijk het album Homegrown. De titel verwijst naar de Jong ’s thuisstad Dordrecht. Het album opent uptempo met Absolutely sweet Marie, een song van Bob Dylan van diens befaamde dubbelelpee Blonde on blonde uit 1966. Met de blazers van The Dynamite Horns en een korte gruizige gitaarsolo. De backing vocals zijn daarna heel fraai in Beware of darkness van George Harrison, van zijn 3e driedelige soloalbum All things must pass. De Amerikaanse singer-songwriter Dan Penn is met twee songs vertegenwoordigd, Cry like a man met de soulvolle blazers en de backing vocals, en het ook door erkende soulzangers als Otis Redding en Wilson Pickett gecoverde You left the water running. Naast de vocalen trekt op John Hiatt’s Feels like rain de mooie lyrische gitaarsolo de aandacht, die daarna ook in de midtempo versie Slip away van Mink De Ville uit 1985 te horen is. Wonderschoon is de tweede Dylan cover, de ballad Simple twist of fate. met een prachtige orgelsolo van Frank Montis. The Dynamite Horns en de schone backing vocals schitteren in Van Morrison’s Stone me, een song die onder de titel And it stoned me op diens album Moondance uit 1970 is te vinden. Kim Carnes had in 1988 een hit met het door Even Stevens en Randy McCormick geschreven Crazy in love. Hartverscheurend is de zang van de Jong op deze cover. En de bijdrage van Dusty Ciggaar op pedal steel is ook lekker. Indringend is de zang tenslotte in Driving wheel, de prachtige door de Brits Canadese folksinger geschreven en de door Tom Rush in 1970 bekend geworden folkballad.

Conclusie: De spreuk hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt kan als we het over muziek hebben in ieder geval worden gewijzigd in ‘Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt. Michael de Jong heeft met Homegrown de Dordtenaar en alle andere muziekliefhebbers een prachtig postuum afscheidscadeau gegeven.

Tracks:

 1. Absolutely sweet Marie
 2. Beware of darkness
 3. Cry like a man
 4. Feels like rain
 5. Slip away
 6. You left the water running
 7. Simple twist of fate
 8. Stone me
 9. Crazy in love
 10. Driving wheel

Line up:

 • Michael de Jong – zang
 • Tom Punt – gitaar
 • Ton van der Kolk – bas
 • Timothy van der Horst – drums, toetsen, percussie
 • Dusty Ciggaar – pedal steel
 • Frank Montis – Hammond, wurlitzer
 • Sanne Monster – backing vocals
 • Yolanda Kalb – backing vocals
 • Thomas Streutgers, Ruud Kleiss, Tjeerd Brouwer - blazers

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.