Gerritschinkel.nl Columns & meer

27jul/200

Foute namen

Na de discussie over het coronavirus wordt de laatste tijd het meest gediscussieerd over omstreden figuren. Zwarte Piet lag al langer onder vuur en nu moeten ook historische figuren als Jan Pieterszoon Coen, Piet Hein en Columbus het ontgelden. Standbeelden worden beklad of zelfs in het water gegooid.

Ook in de sportwereld woedt de discussie over foute namen. De American football-clubs Washington Redskins en Edmonton Eskimos gaan onder druk hun naam veranderen. De toevoeging Redskins en Eskimos, verwijzingen naar de inheemse bevolking van Noord Amerika, vindt men niet langer gepast.

Hoe zit dat in Gouda vroeg ik me af. In 1965 ging de honkbalafdeling van Gouda zelfstandig verder als HSV The Braves. Deze naam werd door de leden gekozen en navraag leert mij dat de naam nog steeds slaat op krijgshaftige, strijdbare ‘dapperen’. Er moet hier absoluut geen racistische, denigrerende of mensonterende houding achter worden gezocht benadrukt de voorzitter. En ik geloof hem. Ik heb de Goudse fans ook nog nooit de omstreden tomahawk chop zien maken. Maar ik kan me wel voorstellen dat er over het logo met de indiaan  discussie ontstaat. Is dit nog van deze tijd. Waarom niet gewoon kiezen voor een mooi nieuw logo?

In Gouda is ook een handboogsportvereniging, HSV Gravin Jacoba van Beieren. De vereniging, die dit jaar 25 jaar bestaat, heeft voor deze naam gekozen omdat er sprake is van een band tussen de stad Gouda, Gravin Jacoba van Beieren en handboogschieten. Jacoba leefde in de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten en was een Hoekse. Het wachten is nu of er nog verre nazaten van de Kabeljauwen protest aantekenen.

Bij een aantal namen kunnen terecht vraagtekens worden gezet, maar laten we niet in ‘extremisme’ verzanden. 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.