Gerritschinkel.nl Columns & meer

1apr/200

De gevolgen van het coronavirus voor de Goudse sport

De kogel is door de kerk, de voetbalcompetitie bij de amateurs wordt niet meer uitgespeeld. Na de persconferentie van premier Mark Rutte dat de crisismaatregelen minimaal tot 28 april worden verlengd, moest de KNVB natuurlijk wel met de billen bloot. Het zou ook van de gekke zijn als voetballers, terwijl de hele wereld zo’n beetje stil staat of ligt, gewoon weer tegen een bal zouden gaan trappen. Kortom, de enige juiste beslissing! Nu het profvoetbal nog, maar daar moet de gezondheid van spelers en publiek nog steeds het gevecht aangaan met de commercie. Ik wil niet bagatelliseren, want er staan inderdaad grote belangen op het spel. En dan heb ik het niet over die megasalarissen van veel topvoetballers, of zij die daar voor denken door te gaan. Je zult maar ‘gewoon’ medewerker zijn bij een profclub. Met die voetbalmiljonairs hoeven we geen medelijden te hebben, maar de rest is zijn baan niet zeker.

De competitie 2019 – 2010 is bij de voetbalamateurs afgesloten. Er worden geen kampioenen aangewezen en ook degradatie is niet aan de orde. Bij sommige Goudse clubs zullen ze dat niet erg vinden. SV GOUDA maakt na het afgetekende kampioenschap van vorig jaar nu een zeer moeilijk seizoen door en staat in de 3e klasse A op een 13e en voorlaatste plaats. Ondanks het feit dat men in het Groenhovenpark toch optimistisch was dat degradatie te ontlopen was, kunnen ze in ieder geval nu opgelucht adem halen. Ook volgend seizoen weer 3e klasser! ‘Elk nadeel hep se foordeel’ zou wijlen Johan Cruyff zeggen. Wel jammer dat het seizoen voor de scheidende en sympathieke trainer Peter Huisman als een nachtkaars uitgaat.

Maar bij ONA leven andere gedachten denk ik. Zij staan bovenaan in de 2e klasse D met goede vooruitzichten op het kampioenschap. En mochten ze geen kampioen zijn geworden, dan hadden ze nog een periodetitel in de achterzak om via de nacompetitie promotie naar de 1e klasse af te dwingen. Trainer Willem Dekker zei me ‘ik wil met een kampioenschap afscheid nemen, dus nu moet ik nog zeker een jaar door’. Kijk dat is dan weer een voordeel!

Ook bij het jubilerende SV DONK had men nog een kansje op de titel in de 2e klasse D en bij hen was de 2e periodetitel eventueel ook nog een achterdeur voor promotie. SV DONK na 100 jaar 1e klasser, deze droom is in ieder geval in diggelen gevallen.

De KNZB had al eerder besloten een punt achter de waterpolocompetitie te zetten. De mannen en de vrouwen van GZC DONK waren zich al een beetje aan het warmdraaien voor de play-offs. De mannen stonden zelfs bovenaan in de competitie en hadden na 10 jaar weer uitzicht op het landskampioenschap. En de vrouwen kunnen hun vorig jaar behaalde landstitel helaas niet verdedigen.

Voor de tafeltennisvrouwen van Vriendenschaar zit de competitie er ook op. De Goudse vrouwen staan op de laatste plaats in de eredivisie en ontsnappen aan degradatie was toch al een moeilijke zaak. De NTTB beraadt zich nog over het vraagstuk van promotie/degradatie. Misschien dat het coronavirus bij Vriendenschaar, hoe dwaas het eigenlijk ook klinkt, hier de reddende hand biedt.

Het stopzetten van de volleybalcompetitie heeft voor de dames van VollinGo grote gevolgen want zij promoveren naar de Topdivisie. Het team van trainers/coaches John Stubbe en Edward van Erp stond op een mooie 3e plaats in de 1e divisie, maar ‘moet’ nu al een stapje hoger. Een grote uitdaging, maar het zal aanpoten worden.

De rugbyers van RFC Gouda strijden met RC De Bassets om promotie naar de 2e klasse, maar ook hier op sportcomplex De Uiterwaarden zijn voorlopig geen try’s of scrum te bewonderen, en het is maar de vraag of er überhaupt nog verder wordt gespeeld. Jammer, want promotie zou een extra tintje geven aan het 40-jarig jubileum dat de Goudse rugbytrots in juni hoopt te vieren. Laten we hopen dat dat in ieder geval wel doorgaat want die 3e helft zullen ze zich toch niet laten ontnemen.

De sportieve gevolgen van de coronacrisis kunnen worden afgedaan met ‘jammer’ en ‘gelukkig’, maar er liggen veel grotere problemen op de loer. Geen inkomsten, de vaste kosten lopen gewoon door en het is maar de vraag hoe sponsors gaan reageren. Hopelijk schieten de lokale en landelijke overheid ook de sportclubs te hulp want het kan toch niet zo zijn dat verenigingen, die vaak ook een belangrijke maatschappelijke rol vervullen, omvallen.

Kunnen de sporters zelf ook een bijdragen leveren? Jazeker, in ieder geval alle regels in acht nemen en je club blijven steunen door in ieder geval niet het lidmaatschap op te zeggen. Er komen hoe dan ook weer betere tijden en ik hoop dat die zo snel mogelijk weer komen.

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.