Gerritschinkel.nl Columns & meer

1apr/190

Blessuretijd

Het fenomeen blessuretijd deed het afgelopen sportweekend weer van zich spreken. Ajax scoorde in de 96e minuut en FC Utrecht in de 95e minuut. Ajax had de buit toen al binnen maar voor Feyenoord betekende het alweer een nederlaag.

Blessuretijd, eigenlijk moet je spreken van extra speeltijd, houdt de gemoederen bezig. Als sportverslaggever kan ik talloze voorbeelden noemen. Zo herinner me ik uit een heel ver verleden een competitiewedstrijd tussen DONK en ik meen ESTO. De wedstrijd dreigde in een bloedeloze 0-0 te eindigen, maar om allerlei redenen trok de scheidsrechter liefst ruim 10 minuten extra tijd bij. Alsof de spelers daarop hadden gewacht, want er werden in die extra tijd maar liefst 4 doelpunten gescoord. Wel eerlijk verdeeld trouwens.

Zaterdag voorkwam de doelman van Jodan Boys in de blessuretijd met een fraaie redding de gelijkmaker van Zwaluwen en zo konden de Goudse fans even later feest vieren.

Zondag deed ik verslag van de streekderby ONA – RVC ’33, een belangrijke wedstrijd in de onderste regionen van de 2e klasse. Het venijn zat in de staart. ONA dacht tot de 90e minuut de winst binnen te hebben toen de Reeuwijkers de gelijkmaker scoorden. En ver in de blessuretijd wonnen de gasten ook nog door de 2-3 binnen te tikken. Uitzinnige vreugde en intens verdriet en ongeloof streden om voorrang op het veld aan de Walvisstraat.

Scheidsrechters worden weleens verwenst dat ze zoveel tijd bijtrekken, maar dat gebeurt meestal door de verliezende partij. Als een meeslepende wedstrijd meer dan 100 minuten duurt hoor je mij niet klagen, maar bij een slechte wedstrijd smeek ik altijd dat de scheids er geen seconde bijtrekt. Kortom, soms zit het mee, soms zit het tegen. Dus lang leve het fenomeen blessuretijd.