Gerritschinkel.nl Columns & meer

29dec/180

100 Jaar ONA

Als ik goed geteld heb zijn er acht Goudse sportverenigingen die ouder zijn dan 100 jaar. Vier van hen zijn zelfs opgericht in de 19e eeuw, met schaakclub Messemaker 1847 als absolute koploper. Olympia en GZC zagen in 1886 het licht. De tennisverenigingen Be Quick en TIOD werden resp. in 1895 en in 1905 geboren. SV Gouda kwam in 1906 ter wereld en in 1911 de Roei- en Zeilvereniging Gouda. De jongste 100+ jarige is GSV dat ook al sinds 1913 voetbalt.

In 2019 voegt zich een nieuwe Goudse telg bij dit selecte gezelschap, voetbalvereniging ONA. De club werd opgericht op 15 augustus 1919 door een aantal mensen in de toenmalige melksalon Rona aan de Zeugstraat en kreeg de doopnaam Victoria en gaat vanaf 1921 onder de huidige naam door het voetballeven.

ONA, de trots van de wijk Korte Akkeren en een begrip in de Goudse voetbalwereld. En niet alleen in de Goudse voetbalwereld, want ONA is de enige Goudse voetbalclub die ooit betaald voetbal heeft gespeeld in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Legendarisch was de wedstrijd tegen Blauw Wit op zondag 11 september 1955. Ruim 7000 toeschouwers aan de Walvisstraat konden volgens de overlevering hun ogen niet geloven toen de Amsterdammers met 6-1 werden afgedroogd.

ONA, de club waar latere internationals als doelman Tonny van Leeuwen en de veel scorende spits Dick van Dijk hun eerste voetbalstapjes zetten. Grote trekpleisters waren de wedstrijden tegen Feyenoord, (oud) Ajax en Napoli. Johan Cruyff vertoonde er zijn grote klasse. Piet Keizer liet zijn beroemde schaar zien. Pierre van Hooijdonk scoorde aan de lopende band. Super Soccer aan de Walvisstraat!

ONA heeft een mooie geschiedenis. Loop door de gang van het clubgebouw en je zwelgt in de nostalgie. De tijden zijn veranderd. Rozen verwelken en schepen vergaan, maar ONA blijft hopelijk nog heel lang bestaan.

Reacties (0) Trackbacks (0)
  1. geachte heer schinkel,

    werk al weer 16 jaar als td medewerker bij sportcity gouda daarvoor bij de gouwe inn , heb zelf bij donk,feyenoord,gouda,ona, gevoetbald ,jaren geleden vond ik bij opruimwerkzaamheden in mijn ogen unieke foto’s van de wedstrijd tussen ona-ajax en daarna nog een samenkomst in de gouwe gans een zaal van de gouwe inn, misschien als het niet te laat is interessant voor het nieuwe ona boek,hoor van u.

  2. de fotograaf was de heer martin droog

  3. Kunt u mij vertellen wanneer de wedstrijd tegen Napoli is gespeeld? Ik ben daar met mijn vader bij geweest, maar helaas kan ik het hem niet meer vragen. Hij is afgelopen maandag overleden en hij kijkt nu uit op het ONA-veld als u begrijpt wat ik bedoel…

    • ONA – Napoli is gespeeld op 5 augustus 1995. Trainer van Napoli was toen Vujadin Boskov, oud trainer van o.a. FC Den Haag en Feyenoord. Na een ruststand van 0-6 werd de einduitslag 0-13.


Leave a comment

Nog geen trackbacks.