Gerritschinkel.nl Columns & meer

28jun/180

Gretchen Peters – Dancing with the beast

De Amerikaanse singer-songwriter Gretchen Peters wordt op 14 november 1957 geboren in Bronxville (New York). Zij groeit op in Boulder (Colorado) en verhuist eind jaren ’80 naar Nashville (Tennessee). In Tennessee begint ze met het schrijven van songs voor o.a. Etta James, Trisha Yearwood, Patty Loveless, George Strait en Neil Diamond. In de jaren ‘90 wordt Peters twee keer genomineerd voor een Grammy Award en een keer voor een Golden Globe. Op 5 oktober 2014 wordt ze opgenomen in The Nashville Songwriters Hall of Fame. In 1996 verschijnt haar eerste album The secret of life.

Vorige maand kwam Dancing with the beast uit, het nieuwe album van Gretchen Peters, de opvolger van het in 2015 verschenen en veel geprezen Blackbirds. Het nieuwe album wordt net als het vorige weer samen geproduceerd met Doug Lancio en Barry Walsh.

In het openingsnummer Arguing with ghosts, waarin ze terug kijkt op een aantal gebeurtenissen, is meteen al de mooie ingetogen zang van Gretchen Peters te horen. Iets meer tempo is daarna Wichita, met staande bas, akoestische gitaren en een fraaie dobro. De hemelse zang van Peters voert de boventoon in het prachtige The boy from Rye, een song vol zomerromantiek met de mooie eindstrofe ‘I lost you – you lost me, so long ago we barely can remember, and the boy from Rye took the train back home and the world moved on into September. In het swampy Disappearing act verzorgt Lisa Oliver-Gray de backing vocals en zijn de begeleiders, zoals in alle songs trouwens, sterk op dreef. Lowlands met enigszins depressieve tekst, trakteert weer op schitterende zang en verder een gruizige gitaar en banjo. Na The show, met tinkelende piano en Wil Kimbrough op charango, de titelsong, het meeslepende Dancing with the beast, met de subtiele begeleiders die zich aan het eind van het nummer nadrukkelijker manifesteren. In de pianoballad Truckstop angel wordt een ode gebracht aan de ‘gevallen engelen’. Say grace is ook een zeer fraaie ballad met Jerry Douglas op dobro. Douglas geeft ook in Lay low een dobrosolo ten beste, met weer een vocale topprestatie van Peters eindigend met de poëtische strofe ‘I think I need to lay low for awhile, stare at the Gulf of Mexico for awhile’, think I need to let it go for awhile, I think I need to lay low’. Het album sluit af met Love that makes a cup of tea, een ingetogen luisterliedje met alleen zang en akoestische gitaar van Peters en het pump organ van Barry Walsh.

Conclusie: Blackbirds leek niet te overtreffen, maar wij mij betreft heeft Gretchen Peters dat met dit schitterende nieuwe album toch gedaan. Een absolute topzangeres.

Tracks:

 1. Arguing with ghosts
 2. Wichita
 3. The boy from Rye
 4. Disappearing act
 5. Lowlands
 6. The show
 7. Dancing with the beast
 8. Truckstop angel
 9. Say grace
 10. Lay low
 11. Love that makes a cup of tea

Line-up:

 • Gretchen Peters – zang (alle tracks), akoestische gitaar (track 1,2,3,6,9,10,11)
 • Doug Lancio – synthesizer (track 1,2,5,6,7) elektrische gitaar (track 1,3,4,5,6,7,9,10), akoestische gitaar (track 1), 10-string gitaar (track 2,4,5,7,8,9), banjo (track 5 ), pump organ (track 7)backing vocals (track 1,4)
 • Barry Walsh – piano (track 1,2,4,5,6,7,8,9,10), Fender Rhodes (track 6,8), Hammond B3 (track 2,4,5,7,8,9,10), wurlitzer (track 4), pump organ (track 11), backing vocals (track 2)
 • Will Kimbrough – elektrische gitaar (track 1,2,3,7,8,9), mandola (track 4), 12-string gitaar (track 5), charango (track 6)
 • Dave Roe – bas (track 1,3,4,5,6,7,8,10), staande bas (track 2,9)
 • John Gardner – drums, percussie (track 1,2,3,4,5,6,7,8,9)
 • Jerry Douglas – dobro (track 2,9,10)
 • Lisa Oliver-Gray – backing vocals (track 4)
 • Matthew Ryan – backing vocals (track 5)’
 • Kim Richey – backing vocals (track 7,9)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.