Gerritschinkel.nl Columns & meer

21jun/180

Tom Hambridge – The NOLA sessions

De Amerikaanse songwriter, zanger, drummer en producer Tom Hambridge (20 december 1960 Buffalo, New York) heeft zijn sporen meer dan verdiend in de muziekbusiness. Hij begint op zijn 5e jaar met drummen en na zijn afstuderen in 1983 werkt hij een aantal jaren samen met Roy Buchanan. De lijst van artiesten waar hij in de loop van de jaren daarna mee heeft samengewerkt en platen heeft opgenomen is bijna onuitputtelijk. Gary Clark jr. Eric Clapton, Van Morrison, B.B. King, Greg Allman, Keith Richards, Jeff Beck, Kid Rock, Johnny Winter, George Thorogood, Susan Tedeschi, Chuck Berry, Boston, Keb’ Mo, Bo Diddley. Kortom, te veel om op te noemen. Musici als Buddy Guy, Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, Eric Burdon, James Cotton, Delbert McClinton en Joe Bonamassa hebben composities van Hambridge opgenomen. Daarnaast brengt hij ook eigen albums uit. Zijn solodebuut Still running stamt uit 1996. Hambridge ontvangt meerdere Grammy Awards.

Deze maand verschijnt er een nieuw album van Tom Hambridge, The NOLA sessions. Op dit album, dat helemaal in het teken staat van de schoonheid van New Orleans, heeft Hambridge een groot aantal talentvolle lokale musici uit The Big Easy (New Orleans) om zich heen verzameld.

In het openingsnummer, de zacht swingende slowblues Blues been mighty good to me, is pianist en zanger Allen Toussaint te horen met een van laatste studio-opnamen voordat hij in november 2015 overleed. Na de bluestamper Bluz crazy, met flonkerend pianospel van Kevin McKendree, is in the swampblues This end of the road voor het eerst de vette slide van Sonny Landreth te horen. De typische New Orleans sound is te horen in I love everything, met piano, orgel, de blazers van The Naughty Horns en de backing vocals van Sara en Rachel Hambridge. In het schitterende What you leave behind, met weer The Naughty Horns, is een fraaie gastrol weggelegd voor Ivan Neville op zijn B3 orgel. Landreth rockt er vervolgens in Little things weer fel op los. Het samen met Gary Nicholson geschreven Whiskey ghost is een enigszins duister nummer met alleen drums, zang, gitaar en bas. Samen met voormalig lid van Derek & The Dominos Bobby Whitlock schreef Hambridge Save me. De fraaie blazerssectie, de piano van David Torkanowski en de backingvocals van The McCray Sisters geven een gospelachtige tint aan dit lekkere uptempo nummer. In A couple drops is Ivan Neville weer van de partij en gaan gitaristen Shane Theriot en Rob McNelley felle gitaarduels aan. Na het ingetogen Masterpiece, voert Sonny Landreth het tempo weer fel op in Me and Charlie, een nummer dat opgedragen is aan Charlie McPherson, de buschauffeur van Buddy Guy. Trying to find it is een countryballad die Hambridge samen schreef met countryzanger Jeffrey Steele. Het album eindigt met Faith, met soulvolle zang van Hambridge, een zeer fraaie cellopartij van Nathaniel Smith en mooi akoestisch gitaarwerk van John Fohl, voormalig gitarist van Lower 911, de band van Dr. John.

Conclusie: Zeer mooi album.

Tracks:

 1. Blues been mighty good to me
 2. Bluz crazy
 3. This end of the road
 4. I love everything
 5. What you leave behind
 6. Little things
 7. Whiskey ghost
 8. Save me
 9. A couple drops
 10. Masterpiece
 11. Me and Charlie
 12. Trying to find it
 13. Faith

Line up:

 • Tom Hambridge – drums, zang (alle tracks)
 • Allen Toussaint – piano, zang (track 1)
 • Max Moran – staande bas (track 1)
 • Wendy Moten – backing vocals (track 1)
 • John Fohl – elektrische gitaar (track 2,12), akoestische gitaar (track 12,13)
 • Tommy MacDonald – bas (track 2,3,6,7,11,12,13)
 • Kevin McKendree – piano (track 2,12), B-3 (track 4,8,12)
 • Sonny Landreth – slydeco, elektrische gitaar (track 3,6,7,11)
 • Shane Theriot – elektrische gitaar (track 4,5,8,9,10) akoestische gitaar (track 5)
 • Calvin Turner jr. – bas (track 4,5,8,9,10)
 • David Torkanowski – piano (track 4,8,10)
 • Sara and Rachel Hambridge – backing vocals (track 4)
 • The Naughty Horns: John Culbreth: Trumpet, Ian Bowman: Tenor Sax, Nick Ellman: Baritone Sax (track 4,5,8)
 • Ivan Neville – B3 (track 5,9)
 • Rob McNelley – elektrische gitaar (track 5,9,10,12)
 • Nathaniel Smith – cello (track 5,10,12,13)
 • Regina, Ann, Alfreda, Deborah McCrary – backing vocals (track 8)

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.