Gerritschinkel.nl Columns & meer

11jun/180

Super Mario

Vorige week dinsdag was ik in het Huis van de Stad voor de uitreiking van de Goudse Sportpenning. Op zich is dat niet zo bijzonder, want die sportpenningen worden al sinds 2007 uitgereikt aan Goudse sporters of sportploegen die tijdens een NK, EK of WK de eerste plaats hebben behaald. En dat zijn er de laatste jaren nogal wat geweest.

Maar toch was er sprake van een bijzondere bijeenkomst want de sportpenning werd nu uitgereikt aan een bijzondere Goudse sportman. Veel Gouwenaars kennen hem misschien niet eens, maar in Japan hoef je maar drie namen te noemen en de mensen spitsen hun oren. Johan Cruijff en Anton Geesink zijn daar nog steeds wereldberoemd, ook al zijn ze al jaren dood. Maar er is nog iemand voor wie daar, en niet alleen in Japan, nog steeds alle deuren open gaan en over wie met veel ontzag wordt gesproken, Mario den Edel, de grote innovator van het internationale jiu jitsu. En sinds kort de enige sportman in de wereld die een 10e dan in de jiu jitsu sport heeft.

Er moesten naar ik heb begrepen heel wat registers worden opengetrokken om hem voor te dragen, maar uiteindelijk is het gelukt. Mario den Edel ademt nog dag en nacht jiu jitsu en hij ziet nog steeds verbetermogelijkheden. Daarom is het zeer terecht dat hij de Goudse Sportpenning heeft gekregen. Een pionier in een kleine sport die best wat meer publiciteit mag hebben.

Mario den Edel is nu hopelijk ook wereldberoemd in Gouda, maar zal wel met beide benen op de grond moeten blijven staan, want volgens zijn vrouw mag voor hem in het buitenland dan wel de rode loper worden uitgelegd, thuis moet hij gewoon stofzuigen.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.