Gerritschinkel.nl Columns & meer

7jun/180

Ben Granfelt – My soul to you

Ben Granfelt is een Finse gitarist, geboren op 6 juni 1963 in Helsinki. Als hij elf jaar is gaat hij gitaar spelen. Hij speelt in schoolbandjes en werkt in een platenzaak waar hij Muddy Manninen ontmoet. Deze ontmoeting leidt in 1986 tot de oprichting van de hardrockband Gringos Locos In de vijf jaar dat deze band bestaat worden drie albums opgenomen. Op 26 juni 1988 treedt Gringos Locos op tijdens Parkpop in het Haagse Zuiderpark. Van 1991 tot 1999 is Granfelt gitarist in The Guitar Slingers en in die periode speelt hij ook met The Leningrad Cowboys. Tijdens een Duitse tournee van Wisbone Ash staan The Guitar Slingers in hun voorprogramma en raakt Granfelt bevriend met Andy Powell. Deze vriendschap leidt er toe dat Granfelt van 2001 tot 2005 gitarist is bij Wishbone Ash. En dat terwijl Granfelt vanaf 1994 zijn eigen Ben Granfelt Band heeft. En of dat nog niet genoeg is, is hij vanaf 2010 ook lid van de Finse rockband Los Bastordos Finlandeses.

Ben Granfelt is dus een druk baasje. Met alle bands waar hij in zat/zit bracht hij in totaal 36 albums uit. Medio juni verschijnt My soul to you, het 16e soloalbum van Ben Granfeld. Dit nieuwe album is opgenomen in twee dagen en er zijn later alleen wat overdubs gemaakt.

In het openingsnummer Weight of the world, met zijn vette gitaarlicks, wordt duidelijk dat Granfelt beïnvloed is door Jimi Hendrix, Jeff Beck en Robin Trower. Na de midtempo bluesstomper Life, living and you, brengt Granfelt een cover van PJ Harvey, This is love, een uptempo ZZ Top achtige rocker waarbij zijn echtgenote Jasmine de solozang voor haar rekening neemt en gitarist Muddy Manninen van Wishbone Ash de lapsteel bespeelt. Het titelnummer My soul to you is een ballad met een lyrische gitaarsolo van Granfelt. Bren Granfelt’s muziek kenmerkt zich vooral door melodieuze (blues) rock. Een mooi voorbeeld daarvan is A better place, een song die rockend begint  maar halverwege evolueert in een slowblues met een fraaie gitaarsolo achter de strakke ritmesectie. In Fuel to burn zingt Granfelt samen met Jasmine terwijl hij vette gitaarlicks uit zijn gitaar tovert. Na de midtempo gitaarrocker My heroine, met de doorrookte stem van Bryn Jones, soleert Granfelt weer lyrisch in de slowblues Tough love. Mind your head and watch your step is een hoekige rocker met fel (wah wah) gitaarwerk. Het album wordt voortreffelijk afgesloten met het instrumentale Sunrise.

Conclusie: Liefhebbers van melodieuze (blues) rock kunnen My soul to you met een gerust hart aanschaffen. Ik kan het aanbevelen.

Tracks:

 1. Weight of the world
 2. Life, living and you
 3. This is love
 4. My soul to you
 5. A better place
 6. Fuel to burn
 7. My heroine
 8. Tough love
 9. Mind your head and watch your step
 10. Sunrise

Line-up:

 • Ben Granfelt – zang, gitaar
 • Masa Maijanen – bas
 • Okko Laru – drums
 • Bryn Jones – zang (track 7)
 • Jasmine Wynants Granfelt – zang (track 3, 6)
 • Muddy Manninen – lap steel (track 3)
 • Atte Laru - keyboards
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.