Gerritschinkel.nl Columns & meer

3feb/170

After hours early years 1957 – 1962 recordings – Roy Buchanan

Roy Buchanan wordt op 23 september 1939 geboren in Ozark, Arkansas. Aanvankelijk toont hij begin jaren 50 talent voor de steelgitaar. Zijn professionele carrière als gitarist begint als hij 15 jaar is in de Rhytm and Blues Revue van Johnny Otis. In 1958 maakt Roy Buchanan zijn platendebuut met Dale Hawkins. In de vroege jaren 60 speelt Buchanan als gitarist bij diverse rockbands en is hij als sessiemuzikant te horen op platen van Freddy Cannon, Merle Kilgore, Danny & the Juniors en vele anderen. Eind jaren 60 heeft Buchanan genoeg van de muziekindustrie en gaat een opleiding tot kapper volgen. In 1971 ziet Buchanan de televisiedocumentaire ‘Introducing Roy Buchanan’. In deze documentaire wordt hij geprezen door o.a. John Lennon en Merle Haggard en schijnt hij zelfs een uitnodiging te hebben gekregen om toe te treden tot The Rolling Stones, hetgeen hij weigert.

Mijn eerste kennismaking met Roy Buchanan dateert van 1972 toen het album Roy Buchanan uit kwam. Zijn volgende album The second album uit 1973 heb ik helemaal grijs gedraaid. Fenomenale gitaarkunsten op nummers als After hours, Five string blues, I won’t tell you no lies en Tribute to Elmore James. En het schitterende livealbum Livestock uit 1975 met het huiveringwekkend mooie Roy’s bluz. Roy Buchanan was op slag een van mijn grote gitaarhelden.

Er bleven regelmatig nieuwe albums van Roy Buchanan verschijnen tot zijn dood. De gitarist werd op 14 augustus 1988 in de gevangenis van Faifax County Jail, Virginia dood aangetroffen, opgehangen aan zijn eigen shirt. Als officiële doodsoorzaak werd zelfmoord gezegd, hoewel niet iedereen daarvan overtuigd was. ‘The Master of the Telecaster’ die ook heel goed overweg kon met de Gibson Les Paul, en een inspiratiebron was voor gitaristen als Gary Moore en Jeff Beck, werd slechts 48 jaar.

In november 2016 verscheen er een dubbelalbum met vroege opnamen van Roy Buchanan uit de periode 1957 – 1962. Een verzameling van maar liefst 40 songs van een groot aantal artiesten waarop Roy Buchanan als sessiegitarist is te horen en 4 vroege solonummers van Roy Buchanan.

Van deze solonummers vinden we ook zijn eerste eigen opname, het rockende Mule train stomp uit 1961 en een oerversie van After hours, het nummer dat uiteindelijk in 1973 terecht zou komen op The second album. Buchanan bewijst op deze opnamen een veelzijdig gitarist te zijn. Hij kan alles aan, van rock ‘n ‘ roll met rock and roll zanger Freddy Cannon, rockabilly en tearjerkerscountry met Bob Luman en zangeres Alis Lesley (de vrouwelijke Elvis), opwindende doo-wop/rock ‘n ‘ roll met Danny & the Juniors en zelfs pure country met Merle Kilgore. Buchanan jamt er lustig op los met drummer Bobby Gregg and his Friends. Blues bij Dale Hawkins en diens broer Jerry. Soms is zijn gitaarwerk slechts begeleidend, maar in nummers als Twin exhaust (The Secrets) en de opnamen met Cody Brennan and the Temptations vlamt de gitaar van Buchanan als een bezetene. Ook voor de vroege garagerock van Perry Mates draait Buchanan zijn hand niet om. Lekker is zijn gitaarwerk op de bluesklassiekers My babe (Dale Hawkins) en Route 66 (Paul Curry). Zijn ‘bijtende’ twangy gitaarstijl is te horen in nummers als Lonely nights (Jerry Hawkins) en Honeysucle rose (Paul Curry).

Conclusie: Ik kende Roy Buchanan alleen van zijn werk vanaf 1972, maar mijn kennismaking met zijn oude sessiewerk is me uitstekend bevallen. Het dubbelalbum After hours Early Years 1957 – 1962 Recordings is een prachtige staalkaart van een heel grote (sessie)gitarist.

Tracks cd 1:

 1. Pretty please (Roy Buchanan)
 2. My babe (Dale Hawkins)
 3. Wild guy (Freddy Cannon)
 4. Buttercup (Bob Luman)
 5. Route 66 (Paul Curry)
 6. The kick step (Perry Mates)
 7. Twin exhaust (The Secrets)
 8. Cha cha chu (Jerry Hawkins)
 9. It’ll be my first time (Merle Kilgore)
 10. He will come back to me (Alis Lesley)
 11. The jam part 1 (Bobby Gregg and his Friends)
 12. The jam part 2 (Bobby Gregg and his Friends)
 13. When the saints go twistin’ in (Danny & the Juniors)
 14. Ruby baby (Cody Brennan and the Temptations)
 15. The shuffle (Bobby and the Temps)
 16. Gotta go (Perry Mates)
 17. Potato peeler (Bobby Gregg and his Friends)
 18. Need your lovin’ (Jerry Hawkins)
 19. Hot toddy (The Secrets)
 20. My baby walks all over me (Bob Luman)
 21. My blue heaven (Freddy Cannon)
 22. After hours (Roy Buchanan)

Tracks cd 2:

 1. Mule train stomp (Roy Buchanan)
 2. Teen queen of the week (Freddy Cannon)
 3. I got a heart (Jerry Hawkins)
 4. I take a trip to the moon (Merle Kilgore)
 5. Mary Lou (Bobby and the Temps)
 6. I want to love you (Dale Hawkins)
 7. Take my heart (Dale Hawkins)
 8. Take my heart (Dale Hawkins)
 9. Wild, wild world (Dale Hawkins)
 10. Someday one day (Dale Hawkins)
 11. Dreamy doll (Bob Luman)
 12. Honeysuckle rose (Paul Curry)
 13. The twist/Mother’s club twist (Danny & the Juniors)
 14. Shake the hand of a fool (Cody Brennan and the Temptations)
 15. Blue skies (Freddy Cannon)
 16. Swing, daddy swing (Jerry Hawkins)
 17. Lonely nights (Jerry Hawkins)
 18. Lucky Johnny (Jerry Hawkins)
 19. Am I the one (Cody Brennan and the Temptations)
 20. Class of 59 (Bob Luman)
 21. The blacksmith blues (Freddy Cannon)
 22. Whiskers (Roy Buchanan)

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.