Gerritschinkel.nl Columns & meer

26apr/160

This path tonight – Graham Nash

Graham Nash is al meer dan 60(!) jaar actief in de muziek. Hij begon in 1955 zijn muzikale carrière als duo met zijn schoolvriend Allan Clarke met wie hij samen in 1962 The Hollies oprichtte. Met deze Britse band uit Manchester had hij een aantal grote hits zoals Busstop, Carrie Ann, I’m alive en Dear Eloise. Tijdens een tournee van The Hollies in de VS groeiden Nash en de andere leden van The Hollies uit elkaar en verliet hij de band in 1968. Eind jaren ’60 vormde Graham Nash met Stephen Stills en David Crosby het beroemde trio Crosby Stills & Nash. Later voegde Neil Young zich regelmatig bij het supertrio. Wat er daarna gebeurde is natuurlijk bij iedere muziekliefhebber bekend. Albums als Déjà vu (1970), CSN (1977), American dream (1988) en Looking foreward (1999), om er maar een paar te noemen, staan in veel platenkasten. Nash’ composities als Marrakesh Express en Our house zijn juweeltjes. En dan heb ik het nog niet eens over de albums die Nash samen met David Crosby maakte. In 1971 bracht Graham Nash zijn eerste soloalbum uit, Songs for beginners, waarop o.a. de hit Chicago stond.

Vorig jaar traden Crosby, Stills & Nash nog op in Amsterdam tijdens hun najaarstournee. Maar dat zou wel eens de laatste tournee van het beroemde trio geweest kunnen zijn, want inmiddels zijn de verhoudingen danig verziekt. In menig interview heeft Graham Nash gezegd dat met name de verstandhouding met David Crosby helemaal ver te zoeken is. Ik heb zelfs ergens het woord verraad gelezen. Jammer, maar gelukkig hebben we de muziek nog.

Deze maand verscheen This path tonight, het nieuwe soloalbum van Graham Nash. Op dit 6e soloalbum staan tien nieuwe songs over de ingrijpende wendingen die zijn leven de laatste tijd heeft genomen, zoals de scheiding van zijn vrouw Susan Sennett, met wie hij met dan 30 jaar was getrouwd. Het titelnummer This path tonight is een melodieus begin van het album en wordt gevolgd door Myself at last, dat hij specifiek voor zijn nieuwe vriendin Amy heeft geschreven. Akoestische gitaar, mooi gezongen en een fraaie mondharmonciasolo. Cracks in the city is een mooi ballad met harmoniezang en een schitterend kort akoestisch einde. Dan volgen er twee wat fellere songs, Beneath the waves met uitstekend drumwerk en het soms bombastische Fire down below. Another broken heart is een typisch Graham Nash nummer. Voortreffelijk gezongen met zijn “jonge” stem voor een 74-jarige zanger. Uitstekende begeleiding. Target had zo op het CSNY album Looking foreward kunnen staan. Prachtige akoestisch gitaarspel, hammond en een ingetogen mondharmonica. In de soms orkestrale ballad Golden days kijkt Nash terug op zijn verleden, o.a. op zijn tijd bij The Hollies. In Back home komt meerdere keren de zin ‘May the circle be unbroken as the band plays on and on’ terug. Het nummer is opgedragen aan Levon Helm, de in 2012 overleden drummer van The Band. Het slotnummer Encore is weer een ballad met een uitstekend zingende Nash, het hammondorgel van Todd Caldwell en een akoestische gitaar aan het eind.

Conclusie: Graham Nash mag dan een nieuwe fase in zijn leven zijn ingegaan, zijn muziek is hetzelfde gebleven. Klasse, niets op aan te merken. This path tonight is een album dat er mag wezen.

Tracks:

 1. This path tonight
 2. Myself at last
 3. Cracks in the city
 4. Beneath the waves
 5. Fire down below
 6. Another broken heart
 7. Target
 8. Golden days
 9. Back home
 10. Encore

Line up:

 • Graham Nash – lead vocals, akoestische gitaar
 • Shane Fontayne – gitaar, backing vocals
 • Jennifer Condos – bas
 • Todd Caldwell – hammond orgel
 • Patrick Warren – piano
 • Jay Bellerose – drums, percussie

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.