Gerritschinkel.nl Columns & meer

10okt/110

WK rugby

Wat is de overeenkomst tussen Tonga, Samoa en Fiji? Tonga, een eilandengroep in Polynesië. Nog geen 125.000 inwoners. Samoa, ontdekt door de Nederlander Jacob Roggeveen in 1722. Zo’n 180.000 inwoners.  Fiji, een eilandengroep bestaande uit ruim 300 vulkanische eilanden, waarvan er slechts ruim 100 bewoond zijn. Deze drie exotische landen nemen deel aan het WK rugby dat op 9 september is begonnen. In Nieuw Zeeland spelen 20 landen om de wereldtitel. De stadions van Auckland, Wellington en andere steden van het land van de kiwi’s puilen uit. Koning Voetbal mag dan in de meeste landen de dienst uitmaken, in landen als Engeland, Frankrijk, Schotland, Ierland, Wales, Australië, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en een handvol andere landen, waaronder de exoten uit de Stille Oceaan is rugby een soort religie. De ogen van miljoenen rugbyliefhebbers all over the world zijn nu gericht op Nieuw Zeeland. Op de website van RFC Gouda wordt al weken reclame gemaakt voor dit toernooi. En terecht, want rugby is een prachtige sport. De stoere krijgers uit Polynesië zijn helaas in de voorronden uitgeschakeld, hoewel Tonga het sterke staaltje uithaalde door in de voorronden een van de favorieten Frankrijk te verslaan. Ondanks de indrukwekkende krijgsdansen konden ook Samoa en Fiji na de voorronden weer naar hun prachtige land terug.

Zondagmorgen heb ik gekeken naar de kwartfinales. Titelverdediger Zuid Afrika verloor van Australië. De Springbokken konden het niet bolwerken tegen de Wallabies. In de andere kwartfinale moest Argentinië het onderspit delven tegen het favoriete Nieuw Zeeland. De Puma’s waren uiteindelijk niet opgewassen tegen de All Blacks. De stoere mannen van Australië, Nieuw Zeeland, Frankrijk en Wales kunnen nu een kleine week uitrusten en zich opmaken voor de halve finales in het komende weekend. Zaterdag en zondag zullen de supporters weer massaal voor de buis zitten, voorzover ze natuurlijk niet in de overvolle stadions zitten.

Rugby, een stoere sport. Geen sport voor mietjes. Rugbyers laten zich niet door een regenbui verjagen. Zelfs een sneeuwbui is geen sta in de weg. Er zal in deze wereld ook wel eens wat gebeuren dat niet door de beugel kan, maar van idiote toestanden als in de voetbalwereld voorkomen heb ik nog niet gehoord. Schatrijke miljonairs die voetbalclubs als speeltje opkopen, illegale pokerijen, wietkwekerijen, hooliganisme en ego’s waar zelfs Ivo Niehe een minderwaardigheidscomplex krijgt, ik heb ze nog niet gezien bij het rugby. Houden zo.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.