Gerritschinkel.nl Columns & meer

18sep/110

De muur

“We leven in onzekere tijden. Ik weet niet meer wanneer ik met pensioen kan. Het wordt allemaal zo duur, pleur die euro het raam uit, ik wil mijn gulden weer terug. Alles verandert zo snel, niets is meer hetzelfde, ik snap er niets meer van. Ik weet niet waar het met deze wereld naar toe moet”. Zo maar een paar zinnen die ik de afgelopen tijd verschillende mensen heb horen verzuchten. Ja, denk ik dan, de tijden veranderen inderdaad. En daar kun je wel van balen, maar het is een gegeven. Zekerheid is iets kostbaars geworden. Ik verkeer zelf ook regelmatig in een nostalgische bui. Vroeger was alles beter toch? Maar of je altijd terug wilt naar die zogenaamde goeie ouwe tijd?

Maar toch schrok ik deze week van een bericht uit mijn favoriete vakantieland België. Vlaanderens mooiste ondergaat volgend jaar een metamorfose. Nadat in 1989 de Berlijnse Muur is gevallen gaat nu de Muur van Geraardsbergen onder de slopershamer. Niet dat onze zuiderburen nu massaal met schop en houweel de legendarische pukkel in Vlaanderen te lijf gaan, nee, dit monument wordt domweg geschrapt uit het draaiboek. Met één pennenstreek wordt de wielerliefhebbers een diamant afgepakt. Alsof je de finish van de Tour de France naar Las Vegas verplaatst. Of bulldozers laat aanrukken om de Cauberg en de Keuteberg plat te walsen, zodat het allemaal wat sneller gaat in het Limburgse heuvelland bij de Amstel Gold Race. Die lastige beklimmingen ook, daar word je doodmoe van. Je kunt ook de Ronde van Spanje in Zuid Amerika laten verrijden. Tenslotte wonen daar meer Spaans sprekende mensen zijn dan in Spanje zelf. Om dichter bij huis te blijven, waarom zullen we niet voorstellen om de Ronde van Gouda op de Maasvlakte te organiseren. Ruimte zat en geen enge bochten waar je uit kunt vliegen.

Tijden veranderen en monumenten zullen blijven sneuvelen en nieuwe monumenten zullen verrijzen. Zondag was ik bij de kampioenswedstrijd van de honkballers van The Braves. Honkbal, een prachtige sport, maar ook deze oude sport is al gesneuveld op de Olympische Spelen. Terwijl we ons wel kunnen gaan vergapen aan sporten als halfpipe skiën en snowboard slopestyle. We hebben tig disciplines bij het zwemmen, waarom er daar niet een paar van geschrapt? Maar met dit pleidooi zal ik wel tegen een dikke muur aanlopen. Daar valt de Muur van Geraarsbergen waarschijnlijk bij in het niet.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.