Gerritschinkel.nl Columns & meer

12sep/110

Uit en thuis

In de meeste klassen van het amateurvoetbal spelen door de bank genomen 14 teams. Het mag er soms eentje minder zijn en dan is er ieder weekend een team vrij. Kunnen ze lekker vroeg aan het bier of gezamenlijk de eerstvolgende tegenstander gaan bespioneren. En de supporters met moeder de vrouw naar de Koopgoot. Maar laten we even uitgaan van 14 teams. Dat betekent 26 wedstrijden, eerlijk verdeeld over dertien thuis- en dertien uitwedstrijden. De almachtige KNVB stelt het speelschema samen en bepaalt in hun oneindige wijsheid of teams met een thuiswedstrijd dan wel met een uitwedstrijd beginnen. Hoe die keuze tot stand komt weet ik niet, maar vind ik niet belangrijk. Het is over het algemeen wel de gewoonte dat een team om en om een thuiswedstrijd speelt. Ook hier uitzonderingen daar gelaten.

Maar in het nieuwe voetbalseizoen is er iets merkwaardigs aan de hand. Zowel de zaterdag- als de zondagstandaardteams van SV Gouda spelen tot 8 oktober alleen uitwedstrijden. Niet omdat ze een lief gebaar willen maken naar de tegenstanders, maar domweg omdat het hoofdveld niet speelklaar is. Oké, er is volgens de weerprofeten meer regen dan normaal gevallen, maar dat is niet de reden. Ik weet er niet drie cijfers achter de komma het fijne van, maar het schijnt met geld te maken te hebben. Vroeger had je de Goudse Sportstichting die daarna werd getransformeerd tot Dienst Sport en Recreatie. Enkele jaren geleden kwamen de bezuinigingen. De gemeente Gouda zag de bodem van de schatkist in zicht komen en de financiële duimschroeven werden aangedraaid. Privatiseren en verzelfstandigen waren de nieuwe toverwoorden. Sportpunt Gouda werd geboren en de sport werd op afstand gezet zoals dat in ambtenarenjargon heet. Maar de gemeente wilde nog wel een dikke vinger in de pap houden. Het onderhoud van de sportvelden werd (tot verdriet van Sportpunt Gouda) uitbesteed aan Cyclus. Die hebben verstand van vuil ophalen, maar onderhoud van sportvelden vereist toch specifieke kwaliteiten. Nu heeft Cyclus de zaak in het Groenhovenpark blijkbaar niet goed ingeschat, maar als je iets uitbesteedt moet je dat wel goed doen. De zwarte Pieten zullen ongetwijfeld over en weer vliegen en het zal wel juristenvoer worden. Maar de Goudse voetbalclubs Gouda, Olympia en GSV zijn de dupe.    

In tijd van bezuinigingen moet op de kleintjes worden gelet, maar het gezegde goedkoop is duurkoop schijnt hier helaas toch weer opgang te doen.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.