Gerritschinkel.nl Columns & meer

13apr/230

John Stubbe: ‘Als ik maar het publiek kan vermaken’

In de rubriek over oud-topsporters wordt deze maand de Goudse ex indoor- en beachvolleyballer en volleybaltrainer John Stubbe (54) in het zonnetje gezet.

John Stubbe kwam al heel vroeg in zijn geboorteplaats Schoonhoven in aanraking met volleybal. Hij was 7 jaar, zat in de 2e klas van de lagere school en zijn schooljuffrouw zat op volleybal bij DOS. “Ik ben toen een keer met haar meegegaan en gaan trainen en toen ben ik lid geworden van DOS”. En van het een kwam het ander. De talenten van John werden ontdekt en toen hij met DOS op een jeugdtoernooi in Krimpen aan den IJssel speelde werd hij gevraagd door 1e divisionist VCS om bij hen spelverdeler te worden. Hij maakte een goed seizoen door, maar werd een jaar later weer teruggevraagd door DOS, dat inmiddels in de eredivisie speelde.

Als jonge spelverdeler speelde John echter weinig bij DOS en in 1988 vertrok hij naar eredivisionist TDK Brevok in Breda. Daar speelde hij meer. Een jaar later werd hij door Henry van Doorn gevraagd om bij Radius te komen spelen. Het Goudse Metalbouwkonsort Radius wilde heel graag naar de eredivisie maar het lukte steeds niet om te promoveren. Ook in zijn eerste jaar bij Radius lukte het weer net niet, maar in het jaar daarop werd Radius met trainer Hans van Rooy kampioen en was promotie eindelijk een feit. De droom van Willem Hardijzer en Hans de Mol kwam uit: eredivisie!

In het eerste jaar in de eredivisie eindigde Radius op een mooie 5e plaats. Volleybal leefde in Gouda. De thuiswedstrijden werden gespeeld in sporthal De Mammoet met soms 1000 enthousiaste toeschouwers op de tribune. In 1996 trok Radius zich terug uit de eredivisie omdat de financiering van een nieuw team niet rond kwam.

Stubbe werd toen benaderd door VC Zwolle, maar hij ging niet in op dat aanbod. In datzelfde jaar werd hij door Harry de Haas van AMVJ gevraagd om trainer te worden van het eerste damesteam van de eredivisionist uit Amstelveen. Hij speelde met AMVJ o.a. de bekerfinale. John stopte toen als volleyballer, ging een aantal diploma’s halen en startte op vrije jeugdige leeftijd met zijn trainerscarrière.

In 2005 werd John Stubbe hulptrainer bij de jongste jeugd van VollinGo, de nieuwe Goudse volleybalvereniging die een jaar eerder ontstond uit een fusie van Radius en Jodan Boys. Dat John trainer werd had vooral te maken met zijn kinderen Cat, Joy en Puk. Vol trots vertelt hij over zijn talentvolle kinderen. Cat die eerst handbal speelde, maar al snel voor volleybal koos. Vorig jaar zich zwaar blesseerde en nu alweer speelt ze VollinGo 2. Joy, die diverse keren Nederlands kampioen beachvolleybal werd en nu weer terug is bij VollinGo en in het eerste damesteam speelt. Puk die in de VS studeert en daar in de beste indoorcompetitie van de VS in Arizona speelt. De familie Stubbe, een echte volleybalfamilie.

Vorig jaar april nam John na 17 jaar afscheid als trainer van VollinGo. Met dames 1 bereikte hij de Topdivisie. “Allemaal met eigen meiden”, benadrukt Stubbe. “Dit is mijn eerste jaar zonder volleybal. Ik vond het wel moeilijk om afscheid te nemen”.

Maar de echte liefde van John Stubbe ligt bij het beachvolleybal. “Een mooie zomerbesteding tijdens mijn vakanties in Frankrijk. Ik was trouwens ook een betere  beachvolleyballer dan een indoorvolleyballer”. “Mijn mindere punt bij indoor was de netheid van de setup. Peter van Jaarsveld kon die op een postzegel leggen, ik niet. Ik wist wel wie de bal moest krijgen op welk moment en was meer de animator, ik had een grote bek, schreeuwde tegen iedereen en bij elk punt dat we maakten. Als ik maar het publiek kan vermaken”.

John Stubbe werd met Paul Hamelink in 1991 en in 1992 Nederlands kampioen beachvolleybal. John wilde graag naar de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta als beachvolleyballer, maar dat ging niet door omdat hij bewust voor zijn jonge gezin koos. Hij ging wel als trainer naar Atlanta. Met het meidenkoppel Debora Kadijk en Lisette van de Ven. “Helaas wonnen we geen enkele wedstrijd, maar het was wel een hele belevenis”.

Op 27 augustus 1996 startte de 31e Ronde van Nederland in Gouda. Stubbe had zand op de Markt neergelegd voor een beachvolleybaldemonstratie. Dat was in 1997 de start van zijn eenmanszaak Pleasure Sports, met als hoofddoel de promotie van de toen nog jonge beachvolleybalsport. In 2010 naam hij ‘afscheid’ de City Beach Tour en stelde hij zich de vraag wat de zin van het leven was. “Tot op de dag van vandaag ben ik nieuwsgierig en sta meer dan ooit open voor de mening en levenservaring van anderen. Bijna dagelijks ontmoet ik nieuwe inzichten die mij verrijken en de kijk op het leven mooier maken”. John werd presentator/entertainer van grote evenementen (diverse EK’s en WK’s, maar ook het Goudse Sportgala), commentator bij volleybal- en beachvolleybal (EuroSport, RTL, Ziggo). Tijdens de COVID-19 periode waren er weinig tot geen evenementen en toen heeft Stubbe in de bouw gewerkt.

Eind 2021 werd John Stubbe technisch directeur beachvolleybal bij de Nevobo, de Nederlandse Volleybalbond. Per 1 januari van dit jaar is dat gestopt vanwege verschillen van mening. “Jammer, want ik zat op mijn plaats en had dit nog wel 10 jaar willen doen”.

Maar onder de noemer ‘John Stubbe Pres&teert is hij nog steeds nieuwsgierig en zullen we John Stubbe nog op veel terreinen tegenkomen.

Gearchiveerd onder: interviews Laat een reactie achter
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.