Gerritschinkel.nl Columns & meer

13apr/230

Harry van der Laan: ‘Als je mij koopt, koop je doelpunten’

In de rubriek over oud-topsporters wordt deze maand de Goudse oud betaald voetballer Harry van der Laan (58) in het zonnetje gezet.

Harry van der Laan is geboren op 24 februari 1964 in de Eerste E.J. Potgieterstraat, 50 meter van het ONA-veld. Als hij 7 jaar is gaat hij bij ONA voetballen in de E-pupillen. In 1975 verhuist hij naar Watergras, vlakbij Olympia, waar hij op zijn 11e gaat voetballen. Harry herinnert zich nog zijn eerste wedstrijd halverwege het seizoen in D1: “Olympia - ONA, uitslag 9-0 en ik scoorde zes doelpunten”. In 1981 komt hij in Olympia 1. Olympia is 2e klasser met spelers als Herman den Haag, Willem Berckenkamp, Dick Slobbe en Koos van Elleswijk. 

In 1985 wordt Harry, hij speelt ook zaalvoetbal in Den Haag, benaderd door Wilhelmus uit Den Haag en RVC uit Rijswijk. “Ik koos voor RVC, een hoofdklasser met Haagse ex-profs waaronder Dick Jol. Als Gouds boertje moest ik wel Haags leren”.

Harry is inmiddels opgevallen en in 1988 wordt hij door drie betaald voetbalclubs benaderd, De Graafschap, Volendam en FC Den Haag. “De keuze was niet moeilijk want ik kreeg bij FC Den Haag een fullprof contract aangeboden. Harry herinnert zich nog zijn eerste wedstrijd voor FC Den Haag, in juli 1988 uit tegen Hannover ’96 in de intertotocompetitie.

Den Haag was gedegradeerd naar de 1e divisie. “Ik kwam in een goed team met o.a. Martin Jol, Heini Otto, Cor Lems, Frans Danen en René Stam. Ik speelde rechts op het middenveld en maakte 14 doelpunten”. FC Den Haag promoveert in het seizoen 1989 – 1990 dat jaar weer naar de Eredivisie. Harry scoort als schaduwspits 21keer.

In 1990 verkast Harry naar Feyenoord. Feyenoord heeft een moeizaam draaiend elftal, een zwakke trainer (Gunder Bengtsson), die halverwege het seizoen wordt vervangen door de no-nonsense trainer Wim Jansen. Harry heeft een moeizaam seizoen, is geen basisspeler en heeft grote concurrentie van o.a. Piet Keur en József Kiprich. Harry wint in 1991 met Feyenoord de KNVB beker. Helaas zit hij in de finale tegen FC Den Bosch vanwege ziekte in aanloop naar de finale op de bank.

In 1991 neemt Co Adriaanse weer contact op. “Ik had nog een contract van 2 jaar maar FC Den Haag nam dat contract over van Feyenoord”. FC Den Haag draait niet lekker, en degradeert via de nacompetitie weer naar de 1e divisie. In de 1e divisie gaat het beter en Harry speelt in een team met o.a. Jeffrey Talan, Rick Hogendorp en Zier Tebbenhof. In 1995 gaat FC Den Haag failliet, John van Ringelenstein neemt de boel over en iedereen moet weg.

De volgende club wordt Dordrecht ’90. “Mijn maatje Cor Lems zat daar ook, het was een ambitieuze club en betaalde goed”.

Het verblijf bij Dordrecht ’90 duurt niet lang en in 1996 wordt Harry benaderd door trainer Han Berger van Cambuur. Cambuur, ‘dat doelpunten zoekt’ is ambitieus en wil promoveren. Door blessures wordt het 1e seizoen voor Harry een verloren seizoen, maar in zijn 2e seizoen, hij is topfit, scoort hij 29 goals. Via de nacompetitie promoveert Cambuur eindelijk naar de Eredivisie. Zes wedstrijden voor het einde raakt Harry weer geblesseerd, maar in de nacompetitie speelt hij wel in de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Cambuur staat met 2-0 achter en in de 89e minuut scoort Harry uit een strafschop de gelijkmaker. “Absurd eigenlijk want ik had al getekend voor FC Den Bosch omdat Cambuur mij niet meer kon betalen”.

Bij FC Den Bosch wordt Harry topscorer met 30 doelpunten en de Brabanders promoveren met een straatlengte voorsprong naar de Eredivisie. “Het enige seizoen dat ik echt in de spits stond”. FC Den Bosch heeft echter een oud team en degradeert in het seizoen daarop weer. Door financiële problemen worden twaalf spelers ontslagen. “Geen leuk afscheid van het betaalde voetbal”.

Harry wordt vervolgens benaderd door Viterbese, een club uit de Italiaanse Serie C. “Ik ben daar een week geweest, werd ontvangen door een mooie Engels sprekende Italiaanse dame. Van het vliegveld meteen naar het voetbalveld waar een wedstrijd werd gespeeld. Ik moest meteen meedoen en scoorde ook nog. Maar ik had er geen goed gevoel bij en heb me afgemeld”.

In 2001 stopt Harry met voetbal. en gaat werken bij VI. Zijn laatste wedstrijd was ONA – Olympia (2-2). “In de 89e minuut maakt ik gelijk. Er zat 30 jaar tussen mijn eerste en laatste doelpunt tegen ONA. De cirkel was rond”.

Harry haalt zijn UEFA  A licentie en wordt in 2002 assistent-trainer bij FC Dordrecht. Animo voor hoofdtrainer heeft hij niet, maar wordt spitsentrainer bij FC Den Bosch en Excelsior. Van 2010 – 2020 is hij analist bij FOX Sports en sinds 2021 is hij voetbalanalist bij RTV Rijnmond.

Ik vraag naar zijn zaalvoetbalcarrière. Harry speelde bij Eweno, Snoekie en Ceverbo. Hij was ook international en neemt deel aan drie test WK’s (Boedapest 1985, La Coruña 1986 en Brasilia 1987). Tijdens het WK 1987 kreeg hij een driejarig contract aangeboden voor indoorsoccer in de VS. Maar dat heeft hij niet gedaan en is ook meteen gestopt met zaalvoetbal om zich helemaal te richten op het veldvoetbal.

Op mijn vraag of hij alles uit zijn voetbalcarrière heeft gehaald antwoordt Harry: “nog niet de helft, ik ben te laat prof geworden en ik was een zware roker”.

Op dit moment is golf zijn passie en speelt hij op hoog niveau competitie bij Crayestein in Dordrecht.      

Gearchiveerd onder: interviews Laat een reactie achter
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.