Gerritschinkel.nl Columns & meer

17mrt/210

John McDonough – Second chances

De uit Austin, Texas, afkomstige singer-songwriter John McDonough staat bekend om zijn mooie akoestische gitaarwerk, zijn gepassioneerde zang en persoonlijke teksten. Zijn zang wordt wel vergeleken met die van Elton John en Harry Chapin en zijn songwritersstijl met die van Damien Rice.

Negen jaar geleden besluit hij zijn beroep als psychiater op te geven en zich helemaal op de muziek te concentreren. In die tijd brengt hij albums uit, treedt meer dan 500 keer op, waaronder op tien grote muziekfestivals, en toert hij door het midwesten en zuidwesten van de VS.

Net zoals voor velen is 2020 ook voor John McDonough vanwege COVID-19 een vreemd jaar. Omdat er van toeren nauwelijks tot geen sprake is, werkt hij aan zijn gitaarvaardigheden. Hij verhuist naar Chicago om dichter bij zijn familie te zijn en te profiteren van nieuwe muziekmogelijkheden en gaat verder met het schrijven van nieuwe muziek. Dit jaar hoopt hij weer door de VS en Europa te toeren.

Tijdens de COVID-19 pandemie heeft McDonough ook een nieuw album opgenomen. Dit album, Second chances, bevat tien opnieuw opgenomen akoestische versies van favoriete songs van zijn destijds goed ontvangen albums Dreams and imagination (2014) en Surrounding colors (2016). McDonough zegt veel heimwee te hebben naar de dagen van de MTV Unplugged sessies en hij droomde volgens zeggen al lang om een album te maken in de geest van die akoestisch optredens.

In het openingsnummer The place where I belong, een ode aan John Denver en tevens de nieuwe single, en Tonight’s the night, zijn meteen het mooie akoestische gitaarwerk van McDonough en Kris Farrow te horen. In het ingetogen Your love sets me free komen de sfeervolle strijkers er bij en die zijn ook mooi aanwezig in het qua tempo gevarieerde I wish I could fly. Nowhere else to run is een mooie ballad met mooie strijkersarrangementen. De melancholieke stem van McDonough doet ook mij regelmatig denken aan Harry Chapin en I’m home en Give me one more day to say goodbye zijn daar sprekende voorbeelden van. Save me is weer versierd met heerlijke strijkers en in Planes fly too low is weer een staaltje van fraai akoestisch gitaarwerk te horen. Het hartstochtelijk gezongen en van subtiel gitaargetokkel voorziene You don’t know this, is een mooie finale.   

Conclusie: Second chances  is een melancholisch, intiem en warm album.

Tracks:

 1. The place where I belong
 2. Tonight’s the night
 3. Your love sets me free
 4. I wish I could fly
 5. Nowhere else to run
 6. I’m home
 7. Give me one more day to say goodbye
 8. Save a life
 9. Planes fly too low
 10. You don’t know this

Line-up:

 • John McDonough – zang, akoestische gitaar
 • Kris Farrow – akoestische gitaar
 • Cody Rathmell – backing vocals
 • Steve Bernal – cello
 • Niamh Fahy – viool, altviool
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.