Gerritschinkel.nl Columns & meer

4mrt/200

Jeffrey Foucault – Blood brothers

De Amerikaanse singer-songwriter Jeffrey Foucault is geboren op 26 januari 1976 in Whitewater, Wisconsin. De muziek van Foucault bevat invloeden van country, blues, rock ‘n ‘ roll en folk. Sinds 2001 toert hij, zowel solo als met een band, uitgebreid in de VS, Canada en Europa. Sinds 2013 vormt hij ook een duo met de Amerikaanse drummer Billy Conway, bekend van de bluesrockband Treat Her Right en de rockgroep Morphine. In 2001 verschijnt zijn debuut soloalbum Miles from the lightning. Zijn grote(re) doorbraak komt in 2006 met het album Ghost repeater. Met de band Cold Satelitte, brengt hij twee albums uit. Als producer is Foucault actief voor Hayward Williams, Caitlin Canty en John Statz. Jeffrey Foucault is getrouwd met de Amerikaanse singer-songwriter Kris Delmhorst en woont met zijn vrouw in New England.

Op 27 maart komt in Europa het album Blood brothers uit. Dit album is in de VS al in 2018 uitgebracht. Op Blood brothers wordt Foucault bijgestaan door musici die al langer deel uitmaken van zijn entourage, zoals Billy Conway (drums), Bo Ramsey (elektrische gitaar), en Eric Heywood (pedal steel). Een aantal gerenommeerde zangeressen verzorgt de backing vocals. Acht songs zijn  geschreven door Jeffrey Foucault en twee samen met Billy Conway. Foucault keert met Blood brothers weer terug naar de ingetogen rustige folky sound van zijn eerste albums

In het openingsnummer, het folky Dishes, is meteen de warme stem van Foucault te horen. Heywood geeft zijn visitekaartje op pedal steel af en Kris Delmhorst is te horen op backing vocals. War on the radio is een countryrocker met gitaren en backing vocals van Laurie Sargent. Blown is weer een mooi ingetogen liedje en een duet met Tift Merritt en Kris Delmhorst op cello. Het titelnummer Blood brothers, met backing vocals van Pieta Brown, schreef Foucault met Billy Conway. Ook Little warble is een compositie van Foucault/Conway. Eric Heywood schittert hier weer op pedal steel. Heel subtiel, alleen zang en akoestische gitaar, is Cheap suit. Na het country getinte Rio gaat het tempo iets omhoog in I know you en in Dying just a little zijn de gitaarlicks van Bo Ramsey fraai. Een mooie akoestische gastrol is weggelegd voor gitarist Kenneth Pattingale in het slotnummer Pretty hands.

Conclusie: Blood brothers is een mooie verzameling warme americana songs.

Tracks:

  1. Dishes
  2. War on the radio
  3. Blown
  4. Blood brothers
  5. Little warble
  6. Cheap suit
  7. Rio
  8. I know you
  9. Dying just a little
  10. Pretty hands

Line-up

  • Jeffrey Foucault – zang, akoestische gitaar
  • Billy Conway – drums
  • Eric Heywood – pedal steel, akoestische gitaar
  • Bo Ramsey – elektrische gitaar, zang (track 9)
  • Jeremy Moses Curtis – elektrische bas
  • Pieta Brown – zang (track 4)
  • Kris Delmhorst – zang (track 1,7), cello (track 3)
  • Kate Lorenz – zang (track 8)
  • Tift Merritt – zang (track 3)
  • Barbara Jean Meyers – viool (track 2)
  • Kenneth Pattingale – akoestische gitaar (track 10)
  • Laurie Sargent – zang (track 2)

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.