Gerritschinkel.nl Columns & meer

4mrt/200

Grant Peeples – Bad wife

Grant Peeples is geboren en opgegroeid in 1957 in Tallahassee, Florida. Als hij op een dag in 1972 Hugh Roche op zijn gitaar Desolation row, Just like a woman en Girl from the North Country van Bob Dylan hoort spelen is hij meteen verkocht en weet hij dat hij singer-songwriter wil worden. Het duurt niet lang voor hij gitaar leert spelen en zijn eigen liedjes gaat schrijven. Met zijn Peeples Republik, een wisselende groep muzikanten brengt hij regelmatig platen uit.

Deze maand verschijnt het nieuwe album van Grant Peeples. Dit album, Bad wife, is een persoonlijke verzameling van liedjes die allemaal door vrouwen zijn geschreven. Vrouwen waarmee Peeples de afgelopen twaalf jaar op de een of andere manier heeft samengewerkt. Met het uitbrengen van Bad wife wordt ook herdacht dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat vrouwen in de VS stemrecht kregen. Ook dit album wordt weer geproduceerd door multi-instrumentalist en zanger Gurf Morlix, bekend als producer van Lucinda Williams, Mary Gauthier, Robert Earl Keen, Ray Wylie Hubbard en Slaid Cleaves.

Met de gevoelige ballad Crying out van de uit Austin afkomstige countryzangers Carrie Elkin opent het album. Phoebe Blume (Eugene, Oregon) schreef 3.52 a.m. en Morlix is hier ook te horen in de backing vocals. Unsustainable van Eliza Gilkyson (Austin, Texas), krijgt hier een lekker jazzy uitvoering, met mooi akoestisch gitaarspel en Willie Nelson achtige zang. Schitterend is vervolgens de Guy Clark achtige door Caroline Spence uit Nashville geschreven ballad Slowdancer met Lee Elders op fiddle. Na het gevoelige Iris (Telisha Williams van het duo Wild Ponies uit Nashville) zorgen de elektrische gitaar van Morlix en het orgel van Red Young in het titelnummer Bad wife (Ali Holder) voor wat meer vuurwerk. Een hoogtepunt is de schitterende ballad Venezuela van Dayna Kurtz. Invloeden van Guy Clark zijn er weer in Keep trying (Alicia McGovern, Utah). In 2008 hoorde Peeples de in Alaska geboren Rebekah Pulley tijdens het Florida Folk Festival Rich man zingen. In dit akoestische liefdeslied, waart de geest van Hank Williams rond. Good actress (Sarah McElhaney) is zeer fraai acapella gezongen. Peeples hoorde Market town (Myshkin) voor het eerst rond een kampvuur in 2010 op het Kerrville Folk Festival. Peeples nam dit nummer in 2011 zelf op en is de zeer fraaie met accordeon versierde bonustrack van dit album.

 Conclusie: Bad wife is een mooi album dat het aanschaffen meer dan waard is.

Tracks:

 1. Crying out
 2. 52 a.m.
 3. Unsustainable
 4. Slowdancer
 5. Iris
 6. Bad wife
 7. Venezuela
 8. Keep trying
 9. Rich man
 10. Good actress
 11. Market town (bonus track)

Line-up

 • Grant Peeples – gitaar, zang
 • Gurf Morlix – gitaar, bas, keys, backing vocals
 • Rick Richards – drums
 • Lee Elders – fiddle
 • Red Young – keys (track 6)
 • Danny Goddard – gitaar (track 9)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.