Gerritschinkel.nl Columns & meer

27feb/200

Leif de Leeuw – Where we’re heading

Leif de Leeuw (17 februari 1995 Amersfoort), raakt al heel jong bezeten van de gitaar. In 2009 en in 2013 wint hij de Sena Young Talent Guitar Award en in 2016 wordt hij door de lezers van ‘Gitarist’ uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux. In 2014 wint hij met de door hem opgerichte Leif de Leeuw Band de Dutch Blues Challenge. In 2015 wordt de Leif de Leeuw Band door de European Blues Awards uitgeroepen tot ‘Best band 2015’. De lezers van ‘Gitarist’ hebben zeer recent Leif de Leeuw gekozen tot Gitarist van het jaar Benelux (2020) en ook voor de vijfde keer op rij als eerste in de categorie blues(rock) gitarist.

De muziek van de zeskoppige Leif de Leeuw Band wordt gekenmerkt door dampende en snijdende gitaarriffs. De twee drummers voegen een extra groovy dimensie toe aan hun southern rocksound in de beste traditie van Little Feat, The Allman Brothers Band en Derek and the Dominos. In 2017 staat de Leif de Leeuw Band in de Boerderij in Zoetermeer in het voorprogramma van Devon Allman, zoon van de legendarische Gregg Allman. In 2018 toert de band als ‘Leif de Leeuw Band plays Allman Brothers Band. Deze toer is zo’n succes dat de band in juni 2019 besluit om de studio in te duiken en een album met louter songs van The Allman Brothers op te nemen. Deze opnamen verschijnen in oktober 2019 op een dubbelalbum.

Op 28 februari is de release van Where we’re heading, het nieuwe album van Leif de Leeuw Band. Het album opent met Baby James, een gitaarintro van een kleine minuut en met de groovy midtempo bluesrocker James, met gitaren en keys, is de toon gezet. Playing in a band is een echt bandnummer, de titel dekt dus de lading. Melodieuze Allman Brothers achtige gitaarsolo’s, keys, drums en fraai basspel in het rustige intermezzo. Adembenemend intens gitaarwerk is daarna te horen in de stevige bluesballad Do me wrong. Invloeden van Little Feat zijn er in Running, een prachtige ingetogen song, mooi gezongen en met fraaie gitaarsolo’s. Vlammende gitaren, bas en drums maken een feest van de funky instrumental Funky gumbo. Het titelnummer Where we’re heading kent meerdere tempowisselingen van heavy naar ingetogen, van subtiel naar vlammend gitaarwerk, een prominente bas en een wervelende orgelsolo. In het funky All you do improviseren de bandleden achter een wal van orgeltonen. Drive on is southern bluesrock in de beste Allman Brothers traditie. Het sluitstuk, de instrumental The gipsy flies, is een soort jamsessie met een jazzy keysolo en melodieuze gitaren.

Conclusie: Met Where we’re heading heeft Leif de Leeuw Band ons weer op een topalbum getrakteerd.

Tracks:

 1. Baby James
 2. James
 3. Playing in a band
 4. Do me wrong
 5. Running
 6. Funky gumbo
 7. Where we’re heading
 8. All you do
 9. Drive on
 10. The gipsy flies

Line-up

 • Leif de Leeuw – gitaar
 • Sem Jansen – gitaar, zang
 • Tim Koning – drums
 • Joram Bemelmans – drums
 • Jelte Noordveld - keys
 • Boris Oud – bas
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.