Gerritschinkel.nl Columns & meer

4jan/200

Shawn Lee – Rides again

De Amerikaanse zanger, multi-instrumentalist, producer en videogamecomponist Shawn Lee is op 28 december 1963 geboren in Wichita, Kansas. In 1988 verhuist hij naar Los Angeles en speelt daar met The Dust Brothers en Jeff Buckley. Lee speelt ook in de bands van Jonathan Jeremiah, Kelis en Amy Winehouse. Bij het grote publiek wordt hij bekend als lid van Young Gun Silver Fox, een duo dat hij vormt met Andy Platts van de Londense band Mamas Gun. Shawn Lee woont tegenwoordig in Londen.

Shawn Lee (The Silver Fox) is een bezig baasje maar vond tussen zijn vele activiteiten toch ruimte voor een 2e soloalbum. Dit album, Rides again, kwam in november jl. uit als opvolger van zijn solodebuut Harmonium, dat in 2005 (alleen in Japan) werd uitgebracht. Op zijn nieuwe album zingt Lee en bespeelt ook de meeste instrumenten. Bijdragen zijn er van Joe Harvey-Whyte (pedal steel), Carwyn Ellis (keyboards), Andy Ross (saxofoon) en Everton Nelson (viool). Het album is opgenomen in Shawn Lee’s eigen studio o.l.v. engineer Pierre Duplan.

Rides again zat al een tijdje in de pipeline want het openingsnummer Wichita schreef hij al in 2007. Een sfeervol relaxed nummer met duidelijke westcoast invloeden. Wherever the wind blows is een lome ballad met keyboards en mooi gitaarwerk. Chrystal springs is een modieuze zweverige ballad, met pedal steel en wah wah gitaarlicks. De invloeden van de 70’s pop/americana zijn duidelijk te horen en dat geldt ook voor het countrysoulachtige Losin’ my mind. Brown hair woman begint met een intro dat sterk doet denken aan Gino Vannelli. De jaren ’80 breken door in Farmer Brown, een funky song (met drummachine) in de stijl van Hall & Oates. Mr. Maestro is een funky jazzy instrumental met drums, hammond en een pompende bas. In de ballad Yesterday tomorrow today zijn naast de drummachine en piano slierten hammond te horen. In het energieke latinachtige Kansas City, met fraai akoestische gitaarwerk, keert de 70’s popsound weer terug. Het album wordt rustig instrumentaal (harpsicord, slide en piano) afgesloten met Joyland,    

Conclusie: Rides again is een persoonlijk getint album met relaxte americana, gecombineerd met een flinke dosis 70’s (soul)pop, dat prettig weg luistert.

Tracks:

  1. Wichita
  2. Wherever the wind blows
  3. Crystal Springs
  4. Losin’ my mind
  5. Brown hair woman
  6. Farmer Brown
  7. Maestro
  8. Yesterday tomorrow today
  9. Kansas City summer
  10. Joyland
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.