Gerritschinkel.nl Columns & meer

31dec/190

Fleetwood Mac – Before the beginning 1968-1970 Demo’s & live sessions

Je hebt bands en musici die in de loop van hun carrière een andere muzikale weg zijn ingeslagen. Een bekend voorbeeld van een band die tegenwoordig totaal andere muziek maakt is Fleetwood Mac. De in 1967 opgerichte Britse band verliet vanaf medio jaren 70 het blues(rock)pad en ging in een nieuwe samenstelling met zangeres Stevie Nicks en gitarist Lindsey Buckingham meer de popkant op. De ‘nieuwe’ Fleetwood Mac kreeg al snel succes en scoorde o.a. met het album Rumours in 1977. De band kreeg (in hun zgn. Amerikaanse periode) een nieuw publiek en de oude fans haakten af. Fleetwood Mac scoorde wereldhits als Go your own way, Dreams, Everywhere en Don’t stop. Dit jaar was de band nog op de 50e editie van Pinkpop te horen en te zien.

Terug naar het begin, naar juli 1967, de oprichting van Fleetwood Mac. De oorspronkelijke bezetting bestaat uit Peter Green (zang, gitaar, mondharmonica), Mick Fleetwood (drums), Jeremy Spencer (slide-gitaar) en Bob Brunning (bas). Brunning wordt in september 1967 vervangen door John McVie. Het repertoire van Fleetwood Mac bestaat in de beginperiode uit pure blues, maar wordt na hun eerste twee albums met de komst van zanger-gitarist Danny Kirwan in de zomer van 1968 iets minder puur. De band scoort in 1968 en in 1969 grote hits met Black magic woman, Need your love so band en het instrumentale Albatross. In 1970 verlaat Peter Green de band en een jaar later houdt ook Jeremy Spencer het voor gezien. Dit is het begin van meerdere bezettingswisselingen. Leden van het eerste uur John McVie en Mick Fleetwood zijn de enige constante factoren en maken  tegenwoordig nog steeds deel uit van de band.

Medio november verscheen er een 3-cd met liveopnamen en demo’s uit de periode 1968 -1970. Op Before the beginning staan maar liefst 41 tracks

Op cd 1 staat een aantal songs van hun favoriete bluesgitarist Elmore James. Jeremy Spencer bewijst met zijn vette slide uitstekend geluisterd te hebben naar James zoals te horen in Madison blues, Dust my blues en Sun is shining. Maar ook in het door Spencer geschreven I believe my time ain’t long en in Peter Green’s Lazy poker blues zijn de invloeden van Elmore James overvloedig aanwezig. Naast het ruige werk is er volop aandacht voor prachtige slowblues zoals het door Danny Kirwan geschreven Something inside of me, BB King’s Worried dream (bijna 10 minuten), Peter Green’s Trying so hard, en Have you ever loved a woman van Billy Myles. Fraaie mondharp van Green is te horen in I loved another woman en Stop messing around.

Cd 2 opent met twee rock & roll hits uit de jaren 50. Een spetterende gitaarversie van Long tall Sally van Little Richard, gevolgd door Johnny Otis’ hit Willy and the hand jive. Na een heel korte slowversie van Little Willie John’s Need your love so bad, ramt Spencer er met zijn slide weer een fraaie versie van I believe my time ain’t long uit en leeft de band zich daarna ruim 8 minuten uit in de Elmore James klassieker Shake your moneymaker. Behalve een 2e versie van Madison blues staan er op deze 2e cd verder alleen composities van Peter Green en Danny Kirwan. Ruige bluesrock in Only you en Sandy Mary, maar ook slowblues (Before the beginning). The green manalishi, dat later een hit zou worden, is in een versie van maar liefst 12 minuten te horen. Mooie instrumentals zijn hun hit Albatross en twee versies van World in harmony met fraaie gitaarduels die soms doen denken aan die van Wishbone Ash.

Cd 3 opent met een ruim 7 minuten durende denderende versie van Elmore James’ I can’t hold out. Felle gitaren zijn er daarna in hun latere hit Oh well. Vervolgens breekt het grote improviseren aan. Rattlesnake shake is een jamsessie van ruim 13 minuten en in de lange instrumentals Underway en vooral in het ruim 11½ minuten lange Coming your way, met een drumsolo, gaat de band helemaal los. Elmore James komt met vet slidewerk weer langs in My baby’s sweet en My baby’s gone. Ook Willie Dixon’s You need love, Albert Lewis Perkins’ Homework en Mean old world van T-Bone Walker worden gitaristisch, naast bas en drums, sterk ingevuld.

Conclusie: Ondanks het feit dat ik sommige popnummers van de ‘nieuwe’ Fleetwood Mac best kan pruimen blijf ik absoluut de voorkeur geven aan het repertoire uit hun beginperiode. Heerlijke ongepolijste rauwe blues zoals in deze live & demo sessies is te horen.

Tracks cd 1:

 1. Madison Blues (version 1) (live) (Remastered) 1968 recording
  2. Something Inside of Me (live) (Remastered) 1968 recording
  3. The Woman That I Love (live) (Remastered) 1968 recording
  4. Worried Dream (live) (Remastered) 1968 recording
  5. Dust My Blues (live) (Remastered) 1968 recording
  6. Got To Move (live) (Remastered) 1968 recording
  7. Trying So Hard To Forget (live) (Remastered) 1968 recording
  8. Instrumental (live) (Remastered) 1968 recording
  9. Have You Ever Loved A Woman (live) (Remastered) 1968 recording
  10. Lazy Poker Blues (live) (Remastered) 1968 recording
  11. Stop Messing Around (live) (Remastered) 1968 recording
  12. I Loved Another Woman (live) (Remastered) 1968 recording
  13. I Believe My Time Ain’t Long (version 1) (live) (Remastered) 1968 recording
  14. Sun Is Shining (live) (Remastered) 1968 recording

Tracks cd 2:

 1. Long Tall Sally (live) (Remastered) 1968 recording
  2. Willie and the Hand Jive (live) (Remastered) 1968 recording
  3. I Need Your Love So Bad (live) (Remastered) 1968 recording
  4. I Believe My Time Ain’t Long (version 2) (live) (Remastered) 1968 recording
  5. Shake Your Money Maker (live) (Remastered) 1968 recording
  6. Before the Beginning (live) (Remastered) 1970 recording
  7. Only You (live) (Remastered) 1970 recording
  8. Madison Blues (version 2) (live) (Remastered) 1970 recording
  9. Can’t Stop Lovin’ (live) (Remastered) 1970 recording
  10. The Green Manalishi (With The Two Prong Crown) (live) (Remastered) 1970 recording
  11. Albatross (live) (Remastered) 1970 recording
  12. World In Harmony (version 1) (live) (Remastered) 1970 recording
  13. Sandy Mary (live) (Remastered) 1970 recording
  14. Only You (live) (Remastered) 1970 recording
  15. World In Harmony (version 2) (live) (Remastered) 1970 recording

Tracks cd 3:

 1. I Can’t Hold Out (live) (Remastered) 1970 recording
  2. Oh Well (Part 1) (live) (Remastered) 1970 recording
  3. Rattlesnake Shake (live) (Remastered) 1970 recording
  4. Underway (live) (Remastered) 1970 recording
  5. Coming Your Way (live) (Remastered) 1970 recording
  6. Homework (live) (Remastered) 1970 recording
  7. My Baby’s Sweet (live) (Remastered) 1970 recording
  8. My Baby’s Gone (live) (Remastered) 1970 recording
  9. You Need Love (demo) (Remastered)
  10. Talk With You (demo) (Remastered)
  11. If It Ain’t Me (GK edit) (Demo) (Remastered)
  12. Mean Old World (demo) (Remastered)

Line-up;

 • Peter Green – zang, gitaar, mondharmonica
 • Mick Fleetwood – drums
 • John McVie – bas
 • Jeremy Spencer – zang, slide gitaar
 • Danny Kirwan – zang, gitaar

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.