Gerritschinkel.nl Columns & meer

23dec/190

Leonard Cohen – Thanks for the dance

De Canadese singer-songwriter, dichter en schrijver Leonard Cohen overleed op 7 november 2016 op 82-jarige leeftijd in Los Angeles. Vlak voor zijn dood verscheen zijn laatste album You want it darker. Niet alle songs die Cohen in die tijd schreef zijn terecht gekomen op dat laatste album. Omdat Cohen wist dat zijn einde naderde vroeg hij zijn zoon Adam plechtig om die overgebleven songs af te maken.

Adam Cohen heeft woord gehouden en het resultaat is te horen op het postume album Thanks for the dance. Een groot aantal musici heeft de poëtische teksten van Leonard Cohen voorzien van een schitterende muzikale omlijsting. Een prominente rol is er voor gitarist Javier Mas, jarenlang de muzikale rechterhand van Cohen.

Met prachtig gitaarspel van Javier Mas opent Happens to the heart. De warme diepe doorleefde fluisterzang van Cohen klinkt meteen weer vertrouwd. In Moving on valt de mandoline van Avi Avital op en de handclapping, de akoestische gitaar en jew’s harp van Beck brengt de luisteraar in The night of Santiago in mediterrane sferen. Het titelnummer Thanks for the dance is een van de hoogtepunten met de mooie ingetogen backing vocals van Jennifer Warnes en Leslie Feist. Mooi is de begeleiding in het mooie verhalende It’s torn. In het zeer korte The goal memoreert Cohen over zijn aanstaande dood. Ronduit schitterend zijn de stemmen van Shaar Hashomayim Synagogue Choir en Cantus Domus Choir in Puppets. In het prachtig geïnstrumenteerde The hills dankt Cohen God voor de pillen die hem in leven hielden. In het slotnummer Listen to the hummingbird zegt Cohen dat men naar de kolibrie en de vlinder moet luisteren en niet naar hem. Beschouw dit als the famous last words van de dichter Leonard Cohen.

Conclusie: We mogen Adam Cohen zeer dankbaar zijn dat hij postuum met Thanks for the dance nog een parel van een klein half uur aan de imposante catalogus van zijn vader heeft toegevoegd. ‘Thanks for the music mr. Cohen’ zou ik willen zeggen.

Tracks cd:

 1. Happens to the heart
 2. Moving on
 3. The night of Santiago
 4. Thanks for the dance
 5. It’s torn
 6. The goal
 7. Puppets
 8. The hills
 9. Listen to the hummingbird

Line-up;

 • Leonard Cohen – vocals
 • Javier Mas – laúd, guitar, clapping
 • Aaron Sterling – cymbals
 • Patrick Leonard, Dustin O'Halloran – piano
 • Adam Cohen – synthesizer, acoustic guitar, clapping
 • Stewart Cole – clarinet, flugelhorn, synthesizer, trumpet, vocals
 • Matt Chamberlain – drums, percussion
 • Michael Chaves – bass, clapping, drums, acoustic guitar, electric guitar, percussion, synthesizer
 • Daniel Lanois – guitar effects, piano, vocals
 • Beck – acoustic guitar, Jew's harp
 • George Doering – ukulele
 • Jennifer Warnes, Damien Rice, Leslie Feist, Silvia Pérez Cruz  – backing vocals
 • Shaar Hashomayim Synagogue Choir and Berlin-based Cantus Domus choir – backing vocals track 7)
 • Avi Avital – mandolin (track 2)
 • Jamie Thompson – drums (track 8)
 • Charlie Bisharat, Josefina Vergara, violin
 • Pietro Amato – baritone horn
 • Kobi Arditi – trombone
 • Romain Bly – trumpet
 • Jacob Braun, Alistair Sung – cello
 • Carlos de Jacoba – acoustic guitar
 • George Doering – baritone ukulele
 • Andrew Duckles – viola
 • Caimin Gilmore – double bass
 • Larry Goldings – flute, piano
 • Rob Humphreys – percussion
 • Richard Reed Parry , Mishka Stein, Dave Stone – bass
 • Georg Platz – clarinet
 • Zac Rae – bells, drums, ride cymbal, various keyboards, vibraphone, zither
 • Jason Sharp – saxophone
 • Maaike van der Linde – flute
 • Marlies VanGangelen – oboe
 • Patrick Watson – horn arrangements, synthesizer, organ,
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.