Gerritschinkel.nl Columns & meer

13okt/190

The Beatles – Abbey road 50th Anniversary Editon

De elpee Abbey Road van The Beatles kwam uit op 26 september 1969. Het was het laatste album dat de legendarische Fab Four uit Liverpool op hebben genomen. Het door George Martin geproduceerde album, met de foto op de albumhoes waarop The Beatles het zebrapad voor de Abbey Road Studios in Londen oversteken. Deze hoes is een van de beroemdste albumhoezen in de muziekgeschiedenis geworden. Tot op de dag van vandaag is dit zebrapad op Abbey Road nog een grote toeristische trekpleister. Wereldwijd waren de recensies van Abbey Road destijds zeer lovend.

Vijftig jaar later is Abbey Road opnieuw in diverse formaten uitgebracht. De fan kan kiezen uit meerdere versies, van cd en vinyl tot een luxe boxset (incl. een Blu-ray met Dolby Atmos mix en een mooi boekwerk). Het album is opnieuw in stereo gemixt door Giles Martin, de zoon van George Martin.

Cd 1 bevat de 17 originele tracks. En het is een lust voor het oor. Alles klinkt zeer helder van het openingsnummer, het door John Lennon gezongen Come together, de twee schitterende George Harrison composities Something en Here comes the sun tot het slechts 23 seconden durende Her majesty. Drummer Ringo Starr zingt zijn eigen compositie Octopus’s garden. Het doo-wop achtige door Paul Mc Cartney gezongen Oh! Darling. Yoko Ono inspireerde Lennon tot het schrijven van I want you (she’s so heavy) en Because. En de 16 minuten durende medley van korte songs waaronder She came in through the bathroom window, dat een kolossale hit werd voor Joe Cocker.

Op cd 2 staan 12 demo’s, outtakes en alternatieve versies. Allereerst een eerste aanzet van I want you (she’s so heavy) met veel commentaar van Lennon en Billy Preston die zich op hammondorgel uitleeft. Paul McCartney is te horen op een demoversie van Goodbye, een nummer dat in 1969 ook in Nederland een grote hit werd voor Mary Hopkin. Alternatieve versies van o.a. The Ballad of John and Yoko en Old brown shoe, Een akoestische studiodemo van Something en een alternatieve versie van Here comes the sun.

Ook op cd 3 staan een aantal outtakes die uiteindelijk in een definitieve versie op het oorspronkelijke album Abbey Road zouden terechtkomen. En een demoversie van Come and get it, dat later een hit werd voor de Britse powerpopgroep Badfinger. Mooi is ook de instrumentale versie van Because.  

Conclusie: Abbey Road blijft een Iconisch album en niet alleen voor de echte diehard Beatlefans.

Tracks cd 1:

 1. Come together
 2. Something
 3. Maxwell’s silver hammer
 4. Oh! Darling
 5. Octopus’s garden
 6. I want you (she’s so heavy)
 7. Here comes the sun
 8. Because
 9. You never give me your money
 10. Sun king
 11. Mean Mr. Mustard
 12. Polythene Pam
 13. She came in through the bathroom window
 14. Golden slumbers
 15. Carry that weight
 16. End
 17. Her majesty

Tracks cd 2:

 1. I want you (she’s so heavy) (Trident recording session & reduction mix)
 2. Goodbye (home demo)
 3. Something (studio demo)
 4. Ballad of John and Yoko (take 7)
 5. Old brown shoe (take 2)
 6. Oh! Darling (take 4)
 7. Octopus’s garden (take 9)
 8. You never give me your money (take 36)
 9. Her majesty (takes 1-3 medley)
 10. Golden slumbers Carry that weight (takes 1-3 medley)
 11. Here comes the sun (take 9)
 12. Maxwell’s silver hammer (take 12)

Tracks cd 3:

 1. Come together (take 5)
 2. End (take 3)
 3. Come and get it (studio demo)
 4. Sun king (take 20)
 5. Mean Mr. Mustard (take 20)
 6. Polythene Pam (take 27)
 7. She came in trough the bathroom window (take 27)
 8. Because (take 1) (instrumental)
 9. Medley: The long one/You never give me your money/Sun king/Mean Mr. Mustard
 10. Something (take 39) (instrumental) (strings and brass only)
 11. Medley: Golden slumbers/Carry that weight (take 17)

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.