Gerritschinkel.nl Columns & meer

10okt/190

North Mississippi Allstars – Up and rolling

De Amerikaanse southern rock/blues band North Mississippi Allstars is in 1996 in Hernando, Mississippi opgericht. De harde kern van de band wordt gevormd door de gebroeders Luther (gitaar, zang) en Cody Dickinson (drums, keyboards, zang). Hun vader was Jim Dickinson, de in 2009 overleden legendarische producer (Big Star, The Replacements, Green on Red, Willy DeVille) en sessiemuzikant (Rolling Stones, Bob Dylan, Ry Cooder).

In 2010 komt na de ep ‘Shimmy she wobble’, hun debuutalbum ‘Shake hands with Shorty’ uit. Na dit debuut komen er met grote regelmaat nieuwe albums uit. .

Op 4 oktober jl. verscheen hun nieuwe album Up and rolling. Het album is opgenomen in Zebra Ranch Studio in Coldwater, Mississippi, de studio die destijds geopend werd door Jim Dickinson. Op het album met 12 songs (eigen composities en covers) zijn imponerende gastbijdragen te horen van o.a. Mavis Staples, Duane Betts, Cedric Burnside en Jason Isbell.

Het album opent met Call that gone swingend. Roffelende drums, Dr. John achtige zang, indringende gitaren, fluit en backing vocals. In het titelnummer Up and rolling valt, en niet voor het laatst op dit album, de prachtige meerstemmige zang op. In de soulstomper What you gonna do? neemt Mavis Staples de vocalen voor haar rekening in dit door haar vader ‘Pops’ Staples geschreven nummer. De meerstemmige zang komt weer terug in Drunk outdoors, een funky song, met fijn basspel en een ingetogen gitaarsolo. In het door R.L. Burnside geschreven Peaches, met zijn vette gitaren en een bonkende ritmesectie zijn duidelijk de invloeden van Prince te horen. Little Walter’s Mean old world wordt door de gastgitaristen Duane Betts en Jason Isbell omgetoverd in een blues geheel in de stijl van The Allman Brothers Band. Out on the road is de tweede cover van R.L. Burnside en diens kleinzoon Cedric speelt in deze stevige midtempo blues gitaar en is ook de leadvocalist. Het hoge Burnside gehalte van dit album wordt nog opgevoerd door R.L. Burnside’s zoon Garry die mooi bas speelt in Junior Kimbrough’s  Lonesome in my home. Een andere zoon van R.L. Burnside, Duwayne, maakte trouwens een tijdje deel uit van de North Mississippi Allstars, maar dat terzijde. In het funky Bump that music is de meerstemmige zang weer prachtig. De zussen Tierinni en Tikyra Jackson van de blues- en soulband Southern Avenue uit Memphis stelen de vocale show weer  in Living free. Cedric Burnside speelt daarna heerlijk slide in de door Rev. Thomas A. Dorsey geschreven prachtige gospel Take my hand precious Lord. Het laatste nummer Otha’s bye bye baby duurt slechts 38 seconden. In deze flard countryblues is naast gitarist Luther Dickinson, de in 2003 overleden blueszanger en componist van dit nummer Otha Turner te horen.  

Conclusie: Slechts drie woorden zijn genoeg voor een oordeel. Een formidabel album.

Tracks:

  1. Call that gone
  2. Up and rolling
  3. What you gonna do?
  4. Drunk outdoors
  5. Peaches
  6. Mean old world
  7. Out on the road
  8. Lonesome in my home
  9. Bump that mutha music
  10. Living free
  11. Take my hand, precious lord,
  12. Otha’s bye bye baby

Line-up Mississippi Allstars

  • Luther Dickinson – gitaar, zang
  • Cody Dickinson – drums, wurlitzer, bas, zang
  • Carl Dufrene - bas
  • Sharde Thomas, fife, zang
  • Sharisse Norman – zang

Guest musicians:

  • Mavis Staples – zang (track 3)
  • Jason Isbell – zang, gitaar (track 6)
  • Cedric Burnside – zang, gitaar (track 7,11)
  • Tierinni en Tikyra Jackson (Southern Avenue), zang (track 3,4,10)
  • Duane Betts – gitaar (track 6)
  • Otha Turner – zang (track 12)
  • Rev. Charles Hodges – B3 (track 3,10)
  • Roosevelt Collier – steelgitaar (track 9)
  • Garry Burnside – bas (track 8)

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.