Gerritschinkel.nl Columns & meer

9mei/190

Johnny Rae Lee – Reflections

De Canadese blueszanger, -gitarist en songwriter Johnny Rae Lee is geboren op 19 mei 1973 in Toronto. Zijn stijl is een combinatie van authentieke en hedendaagse blues, zowel elektrisch als akoestisch. Omdat hij vindt dat je de blues heel jong moet leren begrijpen maakt hij op jonge leeftijd een muzikale studiereis naar Mississippi en New Orleans. Behalve ‘rondhangen’ speelt hij met lokale muzikanten uit Mississippi en New Orleans. Na zijn terugkeer in  Canada blijft hij de blues spelen in de lokale clubs van Toronto. In 2000 wordt hij door Eco Art uitgenodigd om deel te nemen aan ‘Young International Talents’ en maakt een kleine tour door Italië. Van 2005 – 2010 speelt hij met een aantal muzikale vrienden in de Rolling Papers Blues Band op verschillende bluesfestivals. Ze staan o.a. ook in het voorprogramma van Eric Bibb en Poppa Chubby.

In 2016 komt zijn debuutalbum Stories uit, een album met 10 akoestische en elektrische bluessongs met verschillende levensverhalen en –ervaringen. Zo schreef Lee het nummer Dreaming net na de terroristische aanslagen van 2015 in Parijs.

Het nieuwe album van Johnny Rae Lee & The Blues Boys heet Reflections. The Blues Boys zijn de musici die Lee in de late jaren ’90 heeft ontmoet, drummer Corrado Della Luna, die ook op Stories speelt, en bassist Dario Iovino. Roberto Gianni speelt op het nieuwe album keyboards.

Het album opent relaxed met het verhaal van ‘the pride of old Tennessee’, de haan Mr. Roy.

Lekkere relaxte blues met akoestisch en elektrisch gitaarwerk. Fraai en fel gitaarwerk is te horen in het funky Drive the blues away. De ritmesectie is prima en dat is ook zo in het uptempo rockende Release me. Organist Roberto Gianni meldt zich in de heerlijke slowblues Upside down, met snijdende gitaarsolo’s van Lee. Brother is een echt bandnummer waarin Lee verhalen uit zijn jeugd ophaalt. Een van de mooiste songs is As I watch you grow, met een akoestisch gitaarintro en mooie mondharpsolo’s. Na de boogie Travelling man waaiert de mondharp weer naast de elektrische gitaarsolo’s in de soulblues Blues in your soul. Older is weer een prachtige slowblues met orgel en gitaar. Het slotnummer, het funky Blues on you wordt gedragen door de strakke ritmesectie waarover Lee weer een spetterende gitaarsolo uitstort.

Conclusie:  Johnny Rae Lee & The Blues Boys hebben mij met Reflections prettig verrast. Een lekker album.

Tracks:

 1. Roy
 2. Drive the blues away
 3. Release me
 4. Upside down
 5. Brother
 6. As I watch you grow
 7. Travelling man
 8. Blues in your soul
 9. Older
 10. Blues on you

Line-up:

 • Johnny Rae Lee – gitaar, zang
 • Dario Iovino – bas, double bas, harmonica
 • Corrado Della Luna – drums
 • Roberto Gianni – keyboards
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.