Gerritschinkel.nl Columns & meer

25feb/190

Discriminatie

Racisme en discriminatie zijn van alle tijden en dat werd afgelopen week weer eens overduidelijk. Daar kunnen ze bij voetbalvereniging Argon uit Mijdrecht volop van mee praten. De trainer van de selectie werd beschuldigd van racistische uitspraken. Spelers stapten verontwaardigd op en een bestuur dat niet goed wist wat ze er mee aan moesten. Je leest en hoort hier van alles over. Ik weet er het fijne niet van dus is het gemakkelijk om van een afstand langs de lijn te oordelen. Maar als het echt waar is, dan moet de man met pek en veren worden afgeserveerd.

Er wordt bij het bezigen van racistische of discriminerende uitingen wel gezegd dat het niet zo moet worden opgevat, dat het min of meer grappig is bedoeld. Ik moest jaren geleden een keer een voetbalwedstrijd verslaan waarbij de spelers van de tegenpartij geen rugnummers hadden. En omdat ik die club nog nooit had zien spelen wist ik ook niet wie de spelers waren. De leider van het team bracht toen enigszins uitkomst en gaf de nodige typeringen van zijn spelers. ‘Die lange darm is linksbuiten, die kale met die kromme poten loopt op het middenveld, die grote donkere Surinamer is de spits en dat kleine ventje met dat gekke matje loopt overal en nergens’. Was er hier sprake van discriminatie? Ik denk het niet, maar misschien zouden de bewuste voetballers er wel anders over hebben gedacht als ze de woorden van hun leider hadden gehoord.

Ik ben bang dat racisme en discriminatie moeilijk zijn uit te roeien. Maar dat betekent niet dat we het zomaar moeten laten gebeuren. In tegendeel, bij duidelijke uitingen hard optreden! Zoals b.v. bij schandalige spreekkoren. Maar dan geeft de KNVB vaak niet thuis!

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.