Gerritschinkel.nl Columns & meer

21feb/190

Leo Koster – Sings Gene Clark – full album

Gene Clark was een Amerikaanse singer-songwriter die samen met David Crosby en Roger McGuinn in 1964 de folkrockgroep The Byrds oprichtte. Voordat Clark van The Byrds deel ging uitmaken was hij lid van de folkgroep The New Christy Minstrels, de band waar o.a. ook Barry McGuire (‘Eve of destruction’) deel van uitmaakte. Met The Byrds maakte Gene Clark 3 albums en was o.a. te horen op hun grote hits Mr. Tambourine man, Turn turn turn en All I really want to do. In 1966 verlaat hij The Byrds en begint aan een solocarrière. Desondanks blijft Clark door de jaren heen samenwerken met voormalige leden van The Byrds. Gene Clark overlijdt op 24 mei 1991 aan een hartaanval. Hij wordt slechts 46 jaar.

De Nederlandse zanger-gitarist Leo Koster (Meppel 1953) is sinds hij in 1965 het debuutalbum van The Byrds hoorde fan van Gene Clark. Dit resulteert ruim een halve eeuw later in een album van Leo Koster met songs van Gene Clark, het minialbum Sings Gene Clark, dat op 8 augustus 2017 verscheen. Ik mocht dit album destijds voor Bluesmagazine recenseren en mijn conclusie was: ‘Leo Koster en zijn uitstekende band brengen op dit mini album een schitterende ode aan Gene Clark.

Jammer dat het na 6 nummers afgelopen is. Klein maar heel fijn. Dit smaakt naar meer’. En dan is het een prettige verrassing om te horen dat mijn wens is gehoord, want op 8 februari 2019, precies 1½ jaar na het minialbum, is er nu een vervolg en is nu sprake van een full album. In totaal 12 songs.

Ik beperk me hier tot de 6 nieuwe songs. Voor de recensie van het minialbum verwijs ik naar de recensie in Bluesmagazine in 2017.

American dreamer is een song die op de soundtrack van de documentaire The American dream met Dennis Hopper staat. De versie van Leo Koster en de zijnen is een prachtig ingetogen gezongen ballad met zeer fraaie begeleiding. In She don’t care about time, destijds de b-kant van de single Turn turn turn van The Byrds uit 1965, brengt de heerlijke accordeon je in tex mex sferen. In 1968 vormde Gene Clark met banjospeler Doug Dillard een countryrock duo. Leo Koster koos van hen de Clark en Leadon compositie She darked the sun, afkomstig van het album The fantastic expedition of Dillard & Clark uit 1968. Sprankelende gitaren maken van dit nummer een lekkere melodieuze countryrocker. Prachtig zijn de dobro en de ‘slepende’ harmonicasolo’s op de ballad With tomorrow. Het voorlaatste nummer, Only Colombe, verscheen in 2007 als bonustrack op de reissue van het debuutalbum van Gene Clark (en The Gosdin Brothers) uit 1967. Een typische Gene Clark song en in de uitvoering van Koster c.s. is met het tinkelende gitaarwerk en de backing vocals de geest van The Byrds volop aanwezig. ‘The first to form a civilized envolvement from the charismatic sea, there's a ten year old in the alley, throws a hard ball off the wall that is the truth. He knows you're either just the newspaper boy or you're either Babe Ruth, the home run king’. Een mooie strofe uit het slotnummer Home run king, afkomstig van het album Two sides of every story uit 1977. Deze uptempo countryrocker, met een zeer fraaie gastrol van Joost van Es op fiddle, is een voortreffelijk eindschot.

Conclusie: Ik kan mijn conclusie bij de recensie van het mini-album nogmaals dik onderstrepen. Leo Koster en zijn uitstekende begeleiders brengen met dit album een schitterende ode aan de grote Gene Clark. Ik durf bijna niet te zeggen dat dit naar meer smaakt.

Tracks:

 1. Echoes
 2. For a Spanish guitar
 3. Fair and tender ladies
 4. Boston
 5. So you say you lost your baby
 6. Set you free this time
 7. American dreamer
 8. She don’t care about time
 9. She darked the sun
 10. With tomorrow
 11. Only Colombe
 12. Home run king

Line up

 • Leo Koster – zang, akoestische gitaar, elektrische gitaar, 12-string gitaar, percussie, wurlitzer, harmonica
 • Bart-Jan Baartmans – bas, elektrische en akoestische gitaar, dobro, mandoline
 • Kees Maat – accordeon, wurlitzer, orgel
 • Sjoerd van Bommel – drums, percussie
 • Byron Berline – fiddle (track 2)
 • Andre Sommer – steelgitaar (track 3)
 • Harm van Sleen – upright bas (track 1)
 • Sandra Sahupala – percussie (track 8)
 • Joost van Es – fiddle (track 12)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.