Gerritschinkel.nl Columns & meer

6dec/180

JJ Appleton & Jason Ricci – Beautiful slop

De Amerikaanse singer-songwriter Jon Jason Appleton wordt geboren op 4 april 1967 in Norwich, Vermont. Hij woont tegenwoordig in New York City. Zijn vader is professor Jon H. Appleton, een van de uitvinders van de Synclavier digital music synthesizer. Tijdens zijn studie aan Berklee College of Music in Boston speelt Jon in verschillende bands. Appleton is fan van de bluesgitaristen Albert King, Stevie Ray Vaughan en Johnny Winter. Appleton is ook medeschrijver en producer van songs van o.a. Ashford & Simpson, Jimmy Sommerville en China Crisis. Hij maakt ook jingles voor o.a. Burger King, McDonalds, Time Warner, Budweiser, 7-Up en American Express.

De Amerikaanse zanger en mondharmonicaspeler Jason Ricci wordt geboren op 3 februari 1974 in Portland, Maine. Zijn moeder moedigt hem aan om mondharmonica te gaan spelen. Hij ontwikkelt zijn stijl door te luisteren naar de muziek van o.a. Little Walter en Paul Butterfield. Ricci speelt mondharp op albums van o.a. Johnny Winter, Ana Popovic, Walter Trout en Joe Louis Walker.

In 2014 ontmoeten Appleton en Ricci elkaar en dat mondt in 2015 uit in hun door de critici goed ontvangen akoestische bluesalbum Dirty memory. Onlangs verscheen Beautiful slop, het nieuwste album van JJ Appleton en Jason Ricci. Een album met tien songs, waarvan zeven eigen composities en drie covers. Appleton en Ricci worden op dit album bijgestaan door Derek Nievergelt op akoestische bas.

Het openingsnummer Don’t take advantage of me is geschreven door Lonnie Brooks en is vooral bekend geworden door Johnny Winter die het op zijn album Guitar slinger uit 1984 heeft gezet. Appleton en Ricci maken er een fraaie rauwe akoestische countryblues van met slide en een huilende mondharp. De uitbundig scheurende mondharp is ook weer volop aanwezig in de slowblues Hurt myself. De geest van Sonny Terry en Brownie McGhee waart rond in I got the feeling. De zang in Distraction is meer ingetogen dan op veel andere songs. Via Geaux nuts kidz belanden we in de zydecosferen, waarbij Ricci’s mondharmonicaspel zeer apart is en het net lijkt of hij een accordeon bespeelt. Nievergelt’s baslijnen zijn prachtig in Don’t badger the witness, met wederom de virtuoze mondharp van Ricci. De tweede cover is de gospel Standing in the safety zone uit 1992 van de gospelgroep The Fairfield Four. Na de slow countryblues Brighter days ,met weer heerlijke basspel, wordt het tempo opgevoerd in het rockende For the very last time. Het slotnummer, het door Mikky Ekko en Justin Parker geschreven Stay is een zeer fraaie cover uit 2012 van de uit Barbados afkomstige zangeres Rihanna.   

Conclusie: Appleton en Ricci brengen met het album Beautiful slop een mooie virtuoze ode aan de authentieke country- en deltablues.

Tracks:

  1. Don’t take advantage of me
  2. Hurt myself
  3. I got the feeling
  4. Distraction
  5. Geaux nuts kidz
  6. Don’t badger the witness
  7. Standing in the safety zone
  8. Brighter days
  9. For the very last time
  10. Stay
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.