Gerritschinkel.nl Columns & meer

29okt/180

Historisch besef

Oktober, maand van de geschiedenis, feestmaand voor liefhebbers. Historisch besef is belangrijk. De Duitse historicus Golo Mann was zeer uitgesproken: Wie het verleden niet kent, zal geen greep krijgen op de toekomst’. En zo zijn er nog tientallen citaten te geven die het belang, maar ook de relativering van geschiedenis aangeven.

Zondag was ik bij de voetbalwedstrijd ONA – GDA. Na afloop raakte ik in gesprek met een bestuurslid van de bezoekers. GDA staat voor Gabriele Dell’ Addolorata en is vernoemd naar een Italiaanse heilige. Een jaar na de oprichting van de club verloor het Westlandse tuindersdorp zijn zelfstandigheid en werd geannexeerd door Den Haag. ‘Maar wij van GDA zijn en blijven een Loosduinse sportvereniging en geen Haagse’, benadrukte het bestuurslid.

Thuis gekomen moest ik weer denken aan de ontstaansgeschiedenis van GDA. Net als GDA heeft iedere sportvereniging zijn specifieke geboortekaartje. Veel verhalen zijn te vinden in jubileumboeken. Mooie verhalen van mannen met bolhoeden, een grote sigaar in het hoofd en een glaasje jenever die in de lokale dorpskroeg besluiten een sportclub op te richten. De verzuiling stond nog in volle glorie overeind en zodoende kreeg je katholieke, protestantse en sportverenigingen die voor iedereen toegankelijk waren. Schuren deden dienst als kleedkamer. Voor aanvang van een wedstrijd moesten eerst de schapen en koeien van het veld worden gehaald en de vlaaien worden opgeruimd. Douchen moest je maar thuis doen.

Dat was toen. Veel roemruchte sportclubs zijn verdwenen of gefuseerd en hebben ‘moderne’ namen gekregen. Gelukkig zijn er nog veel clubmensen die trots zijn op hun cluppie en hun geschiedenis en die blijven promoten.

De Italiaanse heilige naamgever uit Assisi kon zondag trouwens niet verhinderen dat GDA de punten aan de Walvisstraat in Gouda achter moest laten.

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.