Gerritschinkel.nl Columns & meer

17aug/180

The Allman Brothers Band – Fillmore East February 1970

The Allman Brothers Band, opgericht in 1969 in Jackson, Florida, door de gebroeders Duane en Gregg Allman, was een van de meest succesvolle southern rock bands. De oorspronkelijke samenstelling van de band was: Duane Allman (lead en slide gitaar), Gregg Allman (piano, orgel, zang), Dickey Betts (lead gitaar), Berry Oakley (bas), Butch Trucks (drums) en Jai Johanny (Jaimo) Johnson (drums). In 1969 verscheen hun eerste album, getiteld The Allman Brothers Band. Begin jaren ’70 verloor de band twee prominente leden, Duane Allman in 1971 en Berry Oakley in 1972. Beiden verloren het leven door een motorongeluk. De oorspronkelijk bandleden Gregg Allman en Butch Trucks overleden vorig jaar. De band bestond, met een aantal onderbrekingen en in meerdere samenstellingen, tot 2014. Het laatste optreden was op 28 oktober 2014 in The Beacon Theatre in New York.

The Allman Brothers Band bestond nog geen jaar toen de bekende concertpromotor Bill Graham de band benaderde en boekte in de fameuze muziektempel Fillmore East in New York. Op 11, 13 en 14 februari stond de band daar in het voorprogramma van Grateful Dead. De concerten werden destijds opgenomen door Owsley ‘Bear’ Stanley, de geluidsman van Grateful Dead, die in 2011 in Australië door een auto-ongeluk om het leven kwam. The Allman Brothers Band en The Owsley Stanley Foundation hebben zeldzame opnamen van deze concerten deze maand uitgebracht.

Het album opent met de door Dickey Betts geschreven instrumental In memory of Elisabeth Reed. Deze negen minuten lange song, met lyrische en vlammende gitaren, een orgelsolo en een fantastische ritmesectie, is de oudst bekende opname van The Allman Brothers van dit nummer. In september 1970 verscheen dit nummer op hun 2e album Idlewide South. Willie Dixon’s Hoochie coochie man is Chicago blues met vet gitaarwerk en dit nummer zou een vast nummer worden op hun live repertoire. Ook Statesboro blues van Blind Wilie McTell zou later veel live worden gespeeld en krijgt hier een dampende uitvoering. Gierende gitaren voeren de boventoon in de uptempo bluesrocker Trouble no more van Muddy Waters. Ronduit formidabel is Casey Bill Weldon’s Outskirts of town met felle gitaarsolo’s en een fraaie orgelsolo. In het door Gregg Allman geschreven Whipping post legt een strakke ritmesectie een stevige basis onder de gitaar- en orgelpartijen. Het album sluit af met Mountain jam, een spetterende jamsessie van ruim een half uur, gebaseerd op There is a mountain, een hit van Donovan uit 1967, en waarbij alle bandleden om de beurt soleren.

Conclusie: Southern bluesrock van de bovenste plank van een fantastische band.

Tracks:

 1. In memory of Elisabeth Reed
 2. Hoochie coochie man
 3. Statesboro blues
 4. Trouble no more
 5. Outskirts of town
 6. Whipping post
 7. Mountain jam

Line up:

 • Duane Allman – lead gitaar, slide gitaar
 • Gregg Allman – orgel, piano, zang
 • Dickey Betts – lead gitaar
 • Berry Oakley – bas
 • Butch Trucks – drums, percussie
 • Jaimoe, a.k.a. Jai Johanny Johnson – drums, congas

 

Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.