Gerritschinkel.nl Columns & meer

18apr/180

John Prine – The tree of forgiveness

De Amerikaanse folk- en country-singer-songwriter-gitarist John Prine wordt op 10 oktober 1946 geboren in Maywood, Illinois. Zijn muzikale carrière begint eind jaren ‘60. Kris Kristofferson bezorgt hem een platencontract bij Atlantic Records. Zijn eerste album, John Prine, verschijnt in 1971. Op dit debuutalbum staan o.a. Sam Stone en het wonderschone Angel from Montgomery, dat later vooral in de vertolking van Bonnie Raitt bekend is geworden. Commercieel zijn Prine’s eerste albums geen  succes, ondanks de goede kritieken. Als John Prine in 1980 naar Nashville verhuist begint hij zijn eigen platenlabel Oh Boy Records. In 1991 krijgt hij voor zijn best verkochte album The missing years, met gastbijdragen van Bruce Springsteen, Bonnie Raitt en Tom Petty, een Grammy Award voor ‘best contemporary folk album’. In 1999, Prine is inmiddels hersteld van keelkanker, brengt hij In spite of ourselves uit, een album met duetten met bekende countryzangeressen als Lucinda Williams, Trisha Yearwood, Patty Loveless, Emmylou Harris en Iris DeMent. Ook het album For better or worse uit 2016 is een album met duetten met o.a. Lee Ann Womack, Alison Krauss, Susan Tedeschi en Iris DeMent.

Deze maand bracht Prine een nieuw album uit. Dit album, The tree of forgiveness, is het eerste album sinds Fair and square uit 2005 met nieuw origineel materiaal. Een aantal songs op The tree of forgiveness lagen in een ruwe en onvolledige versie jaren op de plank en zijn nu eindelijk op de plaat gezet. Meerdere songs heeft Prine samen geschreven met Nashville veteraan Pat Mclaughlin, met wie hij al jaren samenwerkt, Dan Auerbach (The Black Keys), Roger Cook, Keith Sykes en zelfs Phil Spector. Op dit door Dave Cobb in RCA Studio A in Nashville geproduceerde album wordt Prine muzikaal bijgestaan door o.a. zangeres Brandi Carlile, gitarist en voormalig lid van de southern rockband Drive-by Truckers Jason Isbell en violiste Amanda Shires.

Het album opent lekker luchtig met Knockin’ on your screen door, gevolgd door het nog geen twee minuten durende I have met my love today, waarin Prine vocaal assistentie krijgt van Brandi Carlile. In het ragtime achtige Egg & daughter nite blikt Prine terug op lang vervlogen tijden in Lincoln Nebraska. De uitstekende begeleiding valt weer op in de ingetogen ballad Summer’s end. Prine’s breekbare stem doet in het met Auerbach en McLaughlin geschreven Caravan of fools denken aan Townes van Zandt. Fraai is de bijdrage van Mike Webb op orgel en piano in The lonesome friends. Met Keith Sykes schreef hij No ordinary blue dat iets meer tempo biedt. Naast het mooie akoestische gitaarwerk is in Boundless love ook het orgelspel weer fraai. God only knows (heeft niets met het nummer van The Beach Boys te maken) schreef Prine al in 1977 met Phil Spector. Het slotnummer When I get to heaven is een song vol humor. Prine overwon in 2003 ook longkanker en vertelt, dat wanneer hij gaat hemelen, hij een gitaar zal pakken, een rock & roll band starten. Vervolgens zingt hij wat hij dan allemaal gaat doen.

Conclusie: John Prine heeft met The tree of forgiveness weer bewezen nog lang niet aan het eind van zijn latijn te zijn. Dat hij nog maar lang mag leven en veel mooie platen maken.

Tracks:

 1. Knockin’ on your screen door
 2. I have met my love today
 3. Egg & daughter nite, Lincoln Nebraska, 1967 (crazy bone)
 4. Summer’s end
 5. Caravan of fools
 6. Lonesome friends of silence
 7. No ordinary blue
 8. Boundless love
 9. God only knows
 10. When I get to heaven

Line up:

 • John Prine – akoestische gitaar, zang, clapping
 • Jason Isbell – elektrische gitaar, slide, backing vocals
 • Kevin Blevins – drums, percussie
 • Brandy Carlile – backing vocals, clapping, kazoo
 • Dave Cobb – akoestische gitaar, clapping, kazoo, mellotron
 • Amanda Shires – viool, backing vocals
 • Mike Webb – Hammond B3, mellotron, piano
 • Jason Wilber – akoestische en elektrische gitaar
 • Dave Jacques – bas
 • Pat McLaughlin – mandoline, backing vocals
 • Josh Newman – clapping, kazoo
 • Fiona Prine – clapping, kazoo
 • Jody Whelan – clapping, kazoo
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.