Gerritschinkel.nl Columns & meer

7feb/170

Unleashed – Dave Fields

Multi-instrumentalist Dave Fields, zoon van componist/arrangeur Sammy “Forever” Fields, groeit op in New York City. Dave Fields is als kind vaak te vinden in de opnamestudio van zijn vader. Hier komt hij in contact met muzikanten als Sammy Kahn, Rupert Holmes en Stevie Wonder. Fields studeert af aan het Berkelee College of Music in Boston, Massachusetts. Na zijn studie speelt hij als gitarist en multi-instrumentalist op meerdere platen en schrijft en produceert commercials voor radio en tv. John Mayall neemt in 2009 op zijn album Tough Fields compositie Train to my heart op. In 2012 wordt hij, samen met John Hammond en Gary U.S. Bonds, voorgedragen in de New York Hall of Fame. In 2006 besluit hij aan een eigen carrière te gaan werken en in 2007 brengt hij zeer eerste album Time’s a wastin’ uit.

Vorige maand verscheen het nieuwe album van Dave Fields, Unleashed, als opvolger van het album All-in uit 2014. Unleashed heeft 14 tracks, waarvan 11 eigen nummers en 3 covers. En van die 14 tracks zijn er 7 nummers live opgenomen. De opener, de instrumental Anticipating you, knalt er meteen keihard in. Heavy jazzrock met een swingende ritmesectie, keys en gitaarsolo’s. Gierende gitaarsolo’s en een beukende ritmesectie zijn te horen in de Don Nix klassieker Going down. Striemende en striemende gitaarsolo’s bepalen ook het geluid van de midtempo bluesrocker Child of the world en de slowblues My mama’s got the blues. Het funky The boys want to play swingt de pan uit met mondharmonica, gitaar, congas en backingvocals van Lisa Sherman. In Jagged line pt 1 en pt 2 verhaalt Fields volgens zeggen over zijn jeugd. Better be good en How am I doing zijn keiharde bluesrockers met wah wah gitaar en een doordenderende ritmesectie en Pocket full of dust is een slowblues. Met de livetracks Hey Joe en The star spangled banner brengt Fields een ode aan Jimi Hendrix. Hij steekt hier de legendarische Hendrix niet naar de kroon, maar Dave bewijst wel degelijk dat hij een uitstekende gitarist is. En in de jazzy ballad NYC Nights, een ode aan The Big Apple, speelt hij alle instrumenten, behalve de viool, zelf. Een ware multi-instrumentalist. In de laatste track, de bluegrass achtige rocker L.E.S. Hoedown, probeert Fields het wereldrecord snel gitaarspelen te verbeteren. Alsof wijlen Alvin Lee van Ten Years After hem in de coulissen staat aan te moedigen.

Conclusie: Liefhebbers van keiharde gitaar-blues-rock kunnen hun hart met Unleashed ophalen. Een uitstekend album.

Tracks:

 1. Anticipating you (live at Al Weber’s)
 2. Going down (Don Nix) (live at The Stanhope House)
 3. Child of the world
 4. My mama’s got the blues
 5. The boys want to play
 6. Jagged line pt. 1
 7. Jagged line pt. 2
 8. Better be good (live at The Stanhope House)
 9. How am I doing?
 10. Pocket full of dust (live at The Robin’s Nest)
 11. Hey Joe (Billy Roberts) (live at The Robin’s Nest)
 12. The star spangled banner/Hey Joe (reprise) (live at The Robin’s Nest)
 13. NYC Nights
 14. E.S. Hoedown (live at Al Weber’s)

Line up:

 • Dave Fields – zang, gitaren, bas, drums en keys
 • Erik Boyd – bas (tracks 1,4,9,14)
 • Andy Huenerberg – bas (tracks 2,8,10,11,12)
 • Buddy Alen – bas (tracks 2,5)
 • Chris Tristram – bas (tracks 6,7)
 • Kenny Soule – drums (tracks 1,3,5,9)
 • Sam Bryant – drums (tracks 2,8)
 • Van Romaine – drums (tracks 6,7)
 • Dave Moore – drums (tracks 10,11,12,14)
 • Vladimir Barsky – keys (track 1), orgel (track 3,6,7) en piano (track 14)
 • Doug Hinrichs – percussie (track 1)
 • J.T. Lauritsen – mondharmonica (track 4,5)
 • Lisa Sherman – backingvocals (track 5)
 • Juan Pertuz – congas (track 5)
 • Gary Oleyar – viool (track 13)
Reacties (0) Trackbacks (0)

Nog geen reacties


Leave a comment

Nog geen trackbacks.